Enken hevder drap med engangsgrill skjedde i affekt

Politiet mener at Helge Irgens (61) ble myrdet med kaldt blod i parets daværende hjem i Telavåg i juni i fjor. Enken Rubyrosa Verano Irgens (32) er tiltalt for overlagt drap.

Politiet mener at Helge Irgens (61) ble myrdet med kaldt blod i parets daværende hjem i Telavåg i juni i fjor. Enken Rubyrosa Verano Irgens (32) er tiltalt for overlagt drap. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Bergen/Oslo (NTB-Birgitte Iversen): Den 32 år gamle enken etter Helge Irgens (61), Rubyrosa Verano Irgens, har innrømmet å ha drept mannen ved hjelp av en engangsgrill, men hevder drapet skjedde i affekt. Påtalemyndigheten tror derimot drapet var godt planlagt.

DEL

Onsdag starter rettssaken mot den filippinske kvinnen i Nordhordland tingrett i Bergen. Verano Irgens er tiltalt for overlagt drap på ektemannen.

Helge Ove Irgens ble i juni 2014 funnet død på soverommet i eneboligen han bodde i sammen med sin kone i Sund kommune utenfor Bergen. Et halvt år senere ble ektefellen pågrepet og siktet for overlagt drap, idet hun var på vei hjem fra en ferie i hjemlandet.

Kvinnen og Irgens hadde vært gift siden 2007, og hun var norsk statsborger. De hadde ingen barn. Irgens etterlater seg to voksne døtre fra et tidligere forhold.

Kullosforgiftet

Irgens hadde ifølge obduksjonen dødelige doser kullos og medikamenter i blodet.

Ifølge tiltalen drepte 32-åringen ved å plassere en påtent engangsgrill ved sengen hans på soverommet. I forkant skal hun ha lurt i ham sovemedisinen Vallergan.

Kvinnen erkjente å ha drept ektemannen, men ikke at det skjedde med overlegg. Ifølge kvinnens advokat Jannicke Keller-Fløystad har kvinnen forklart at drapet skjedde i affekt.

LES MER: Tiltalt for overlagt drap på Helge Irgens

LES OGSÅ: – Helge drept med overlegg 

Søkte etter drapsmetoder

Påtalemyndigheten mener derimot at det er åpenbart at drapet var planlagt og overlagt.

– Det baserer vi både på utviklingen i forklaringene hennes gjennom ti avhør, og selve måten drapet er utført på. Drapsmetoden er en engangsgrill som man skal fyre opp og som skal virke over flere timer. Da har du ganske mye tid til å tenke deg om. Det blir ikke som for eksempel å bruke en pistol eller en kniv, sier aktor, statsadvokat Benedicte Hordnes, til NTB.

Politiet fant også at det i forkant av drapet var gjort søk etter drapsmetoder og etter metoder for å drepe noen med kullos gjort fra tiltaltes PC.

– Dette er ikke et sterkt nok bevis i seg selv, men er med på å forsterke bildet av et planlagt og overlagt drap, mener Hordnes.

LES OGSÅ: Ekssamboeren til drepte Helge Irgens: – Jeg klarer ikke å hate! 

– I stor sorg

Kvinnens forsvarer Jannicke Keller-Fløystad understreker at det at en person har hatt drapstanker i lengre tid og sågar har søkt etter drapsmetoder, ikke er tilstrekkelig for å bli dømt for overlagt drap.

– Vi vil prosedere på at drapet skjedde i affekt, sier hun til NTB.

Hun sier hennes klient har det tøft og er i stor sorg over det hun har gjort.

– Det hun har slitt med, er at hun har vært en oppofrende person gjennom hele livet, og at det hun nå har gjort, står i strid med alt hun står for, sier Keller-Fløystad.

Advokaten sier hun mener det er flere formildende omstendigheter i saken, men ønsker ikke å gå inn på dette før saken starter. Blant forsvarets vitner er kvinnens svigerinne, som vil komme fra Filippinene for å vitne.

Aktoratet mener derimot det ikke finnes formildende omstendigheter i saken.

– Nei, ikke opp mot et drap, sier Hordnes.

Det er satt av ti dager til saken. (©NTB)

Artikkeltags