– Hele kommunen er preget av Lyders bortgang

Fungerende ordfører i Sund, Nils Kåre Skoge, forteller om en kommune i sorg.

Fungerende ordfører i Sund, Nils Kåre Skoge, forteller om en kommune i sorg. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Sund kommune er i sorg etter at Lyder Telle (57) omkom i helikopterstyrten.

DEL

57 år gamle Lyder Telle hadde vært ansatt i Aker Solution som eletriker og feltingeniør siden 1992. Hjemme på Telavåg etterlot han seg kone, tre barn og barnebarn. I tillegg er et helt lokalsamfunn i sjokk og sorg over å ha mistet en høyt respektert og godt likt familiefar.

Les også: Disse omkom i helikopterstyrten

– Han var en bauta i familiesammenheng og i vennekretsen. Han var alltid hjelpsom, blid og omgjengelig. Lyder hadde alltid tid til å slå av en prat når du traff ham.

Det sier fungerende ordfører i Sund, Nils Kåre Skoge til BA.

– En heftig periode

– Det preger oss når vi mister en innbygger. Ulykken er det store samtaleemnet uansett hvor jeg går og hvem jeg møter. Det var mange i kommunen som kjente Lyder og familien hans, sier Skoge.

Ordføreren tar seg tid til en prat før han skal på en konsert på en av kommunens skoler. Dagene etter ulykken beskriver han som «en heftig periode».

62-åringen har bodd hele sitt liv i kommunen, oppvokst og fortsatt bosatt på Skoge. De siste 20 årene har han vært aktiv i politikken, og beskriver kommunen som et sted hvor «alle kjenner alle».

Bunnløs sorg

– Allerede da jeg fikk meldingen om ulykken, fryktet jeg at det var noen jeg kjente om bord. Vi satte krisestab umiddelbart, og den var oppe og gikk med en gang. Dessverre fikk vi bekreftet allerede på fredag at Lyder var gått bort, og vi sendte vårt kriseteam til pårørendesenteret på Kokstad. Selv var jeg tilstede der på lørdag, forteller Skoge.

Møtet med 80-90 pårørende i bunnløs sorg ble spesielt.

– Der møtte jeg sorg og fortvilelse. Noen gråt, andre var sinte, noen bare stille. Jeg har aldri opplevd noe lignende, og jeg håper jeg aldri opplever det igjen. Ord blir små i en sånn sammenheng. Da er det bare tilstedeværelse, og det å vise omsorg som er viktig, sier ordføreren beveget.

– Kan aldri bli drillet

Foruten å kjenne Lyder Telle og mange i hans familie og vennekrets, er Skoge styreleder i Sotra Brannvern og altså fungerende ordfører. 62-åringen kom dermed tett på den tragiske ulykken på mange områder.

– Det har vært tøft. Spesielt da jeg fikk vite at en jeg kjente var gått bort. Man kan ikke komme tettere på en ulykke som er verre enn dette. Heldigvis fungerer kriseteam og støtteapparat slik det skal, sier Skoge.

Mannskapene i Sotra Brannvern var noen av de første som kom til ulykkesstedet.

– De har sett ting de ikke skulle ha sett. Selv om de er drillet på ulykker og alvorlige hendelser, kan man aldri bli drillet på det som skjedde på Turøy. Det var umenneskelig, sier Skoge.

Han var selv på ulykkesstedet allerede på fredag.

– Det var helt uvirkelig å se området der styrten skjedde.

Ove Trellevik er i sorg etter at Lyder Telle fra hjemkommunen hans døde i helikopterstyrten.

Ove Trellevik er i sorg etter at Lyder Telle fra hjemkommunen hans døde i helikopterstyrten. Foto:

– En godgutt

Stortingsrepresentant og tidligere ordfører i Sund, Ove Trellevik kjente godt Lyder Telle. Telle var inngiftet i Trelleviks slekt, og de hadde kjent hverandre i over 30 år.

– Han var en godgutt av de sjeldne. En fantastisk mann som var veldig snill og hjelpsom. Som var alltid var imøtekommende og hjalp alle som trengte det. Alle var glade i ham, og han har betydd kolossalt mye for mange, sier Trellevik til BA.

Han sier ulykken er vanskelig og vond å akseptere.

– Det er så uendelig grusomt når noe slikt skjer. Tapet av Lyder vil bli et stort savn for mange, sier Trellevik.

Musikalsk lidenskap

Nils Kåre Telle (40) er leder for Telavåg Idrettslag, en klubb Lyder Telle var med å starte opp i 1968. Han satt i det første styret, og spilte selv aktivt på klubbens A-lag i mange år.

– Lyder var en aktiv ildsjel som alltid var med på dugnad og bidro. Denne ulykken preger hele bygden, venner og kjente. Det som har skjedd er helt uvirkelig, sier Telle til BA.

Aker Solutions konsernsjef Luis Araujo beskriver Lyder Telle slik i et minneord:

«Lyders lidenskap var musikk, og han dro ofte på konserter både i Norge og i utlandet. Han var interessert i sport, og en gjennomført positiv og sosial person. Han var også en mann som trivdes godt i profesjonelle og faglig kompetente miljøer, hvor han kunne konsentrere seg om selvutvikling og på å gjøre teamet så sterkt som mulig.»

Disse omkom i helikopterstyrten

Alt om ulykken finner du her.

Behnam Ahmadi (54) Behnam.jpeg

Fra Sandnes. Jobbet i Halliburton.

54-åringen jobbet som mekaniker i Halliburton og hadde vært i selskapet siden 1991.

Han etterlater seg tre barn og et barnebarn.

Han var ifølge VG aktiv innenfor Baha'i-miljøet i Norge.

– Han var en strålende sjel som viste mange av Baha'i-kvalitetene i praksis. Han var opptatt av å tilrettelegge for andre, og satte ikke seg selv i fokus, sier Britt Sandlie Thoresen til VG.

Otto Mikal Vasstveit (54) Vasstveit.jpg

Fra Strand. Jobbet i Halliburton.

Otto Mikal Vasstveit var en av to menn fra Strand i Rogaland som mistet livet i ulykken. Han jobbet i Halliburtons Production Enhancement (PE)-avdeling, noe han hadde gjort siden 1997.

Kommunen med 12.000 innbyggere er kommunen i landet med nest høyest andel av oljearbeidere i forhold til folketall.

– Folk her har vært preget av det som har skjedd siden det ble bekreftet i går ettermiddag at to herfra er omkommet. Allerede da ulykken ble kjent begynte folk å snakke om det kunne være noen de kjente, sier ordfører i Strand kommune, Irene Heng Lauvsnes (H), til Dagbladet.

Iain Andrew W. Stuart (41) Iain Andrew.jpg

Iain Andrew William Stuart (41) fra Storbritannia. Jobbet i Halliburton.

41 år gamle Iain kom fra Laurencekirk i Kincardineshire i Skottland.

Mannen som jobbet for Halliburton etterlater seg kone og to barn.

Politiet i hjemlandet har gått ut med følgende kunngjøring på vegne av familien: «Vi som en familie er knust over tapet av Iain i fredagens tragiske helikopterstyrt i Norge. Iain var en kjærlig ektemann og hengiven far til sine to barn. Han var en omsorgsfull sønn, bror, onkel og venn for mange. Vi er takknemlig for alle meldinger om støtte og gode tanker. Vi ber nå, som familie, om å få litt privatliv i denne vanskelige og triste tiden.»

Kjetil Wathne (51) KjetilWathne.jpg

Fra Bømlo, bosatt i Bergen. Jobbet i Karsten Moholt/Aker.

– Kjetils humor, trygghet og omsorg vil bli dypt savnet. Vi setter stor pris på all omsorg og omtanke fra familie, venner og kolleger. Alle som er, og har vært, involvert i redningsarbeid, etterforskning og støttearbeid fortjener en stor takk, sier Kjetil Wathnes bror, Per Wathne.

Kjetil Wathne etterlater seg samboer og fire barn. Han var bosatt i Bergen, men kom opprinnelig fra Bømlo.

– Kjetil løste alle oppgaver med dyktighet og effektivitet, og var en god kollega. Hans bortgang er et stort tap for bedriften, sier Karsten Moholt-sjef Linn Cecilie Moholt.

Kollegene kjente ham som en sindig og rolig person, med godt humør og god sans for humor. Han beskrives også som en allviter, en stor musikkelsker og en ivrig Liverpool-supporter.

Michele Vimercati (44) BA14718.jpg

Italiener bosatt Bergen. Jobbet i CHC.

Den italienske ambassaden bekrefter overfor BA at Michele Vimercati omkom i ulykken fredag.

44-åringen var en erfaren pilot, og hadde bakgrunn fra det italienske forsvaret. Han hadde over 20 års erfaring som helikopterpilot, også med oppdrag i Irak og Afghanistan.

Vimercati flyttet til Bergen i 2008. Vimercati var den første av de omkomne som blir identifisert. Han etterlater seg en samboer.

– Michele var en svært dedikert og profesjonell pilot, og ble av den grunn valgt ut til å være instruktør i selskapet. Han vil huskes som en ærlig og åpen mann med stor lidenskap yrket sitt for alt han var interessert i på fritiden, skriver CHC Helikopter Service i minneordet.

Odd Geir Turøy (54) OddGeir.jpeg

Fra Øygarden. Jobbet i Aker Solutions.

Odd Geir Turøy etterlater seg kone, tre voksne døtre og barnebarn.

Han blir beskrevet som en ivrig hjortejeger og bobilentusiast. Turøy hadde også stor lidenskap for matlaging, og tok rollen som husets kokk når han var hjemme fra Nordsjøen.

I arbeidssammenheng var han ettertraktet på riggene på grunn av sin kompetanse og sterke arbeidsmoral. 54-åringen jobbet som rørlegger på offshore-installasjoner og begynte i selskapet i 1995. De siste årene var han tilordnet Gullfaks.

Mange fra det lille lokalsamfunnet har lagt ned røde roser og andre blomster på Svelgen bro like ved ulykkesstedet. Jan Bjarte Kjelby, leder av grendelaget på Turøy, omtaler ham som «en av oss».

– Det oppleves som et sjokk å ha mistet barndomsvennen sin, sier Kjelby.

Ole Magnar Kvamme (60) OleMagnar.jpg

Fra Bergen. Jobbet i Statoil.

Selskapet skriver i en pressemelding at Kvamme hadde over ti års offshore-erfaring. Han ble ansatt i Statoil i 1988, og jobbet den siste tiden med anleggsintegritet på Snorre, Gullfaks A og Gullfaks B. Kvamme var utdannet elektrisk installatør, og etterlater seg tre voksne barn.

– Våre tanker går først og fremst til Ole Magnar Kvammes familie og nære venner, som har mistet en av sine kjære i denne forferdelige ulykken, sier Statoils konsernsjef Eldar Sætre i pressemeldingen.

Arild Fossedal (43) Fossedal.jpg

Fra Voss, bosatt i Bergen. Jobbet i Aker.

Arild Fossedal hadde jobbet i Aker Solutions siden 1998, og konsernsjef Luis Araujo sier i et minneord at 43-åringen var en rolig person med en herlig sans for humor. Hans pårørende beskriver 43-åringen på følgende måte:

- Arild vil bli husket som en fantastisk person, alltid snill og god med et godt humør. Han etterlater seg en sønn som betydde alt for han. Arild er oppvokst på Voss, men bodde i Bergen. Han jobbet i Aker som ingeniør i snart 18 år. Han vil bli dypt savnet av sønn, kjæreste og familie!

Fossedal etterlater seg en 17 år gammel sønn, en ekskone og en kjæreste med barn fra et tidligere forhold.

Lyder Martin Telle (57) LyderMartin.jpg

Fra Sund. Jobbet i Aker.

Konsernsjef Luis Araujo i Aker Solutions har skrevet et minneord for de tre omkomne fra selskapet:

«Vi kommer til å savne dem alle. Vi ønsker også å gi våre kondolanser og støtte til andre bedrifter og familier som mistet personer som sto dem nær i denne forferdelige ulykken».  Han forteller at Lyders lidenskap var musikk og at han var interessert i sport. Aker Solutions beskriver ham som «en gjennomført positiv og sosial person. Han var også en mann som trivdes godt i profesjonelle og faglig kompetente miljøer, hvor han kunne konsentrere seg om selvutvikling og på å gjøre teamet så sterkt som mulig. Han etterlater seg kone og tre voksne barn, i tillegg til barnebarn»

Espen Samuelsen (35) EspenSamuelsen.png

Fra Os. Jobbet i Welltec Norway.

Selskapet skriver i en pressemelding at «Det var med stor sorg at vi fikk vite at en kollega fra vår base i Bergen var om bord i helikopteret som styrtet like før landing i Bergen»

I en uttalelse på vegne av kollegene i Welltec Norway, skriver HMS-leder Kenneth Kristiansen at Samuelsen, som var feltingeniør offshore i Welltec fra 2011, etterlater seg samboer og to barn.

«Vi kjente Espen Samuelsen som en varm person med et stort hjerte og en som det var svært lett å like. Han var en dyktig og god medarbeider som vil bli dypt savnet. I denne tid går våre tanker og medfølelse til hans familie, venner og kollegaer», heter det i uttalelsen.

Tommas Helland (50) Helland.jpg

Fra Strand. Jobbet i Halliburton.

Tommas Helland (50) var ansatt som Serviceoperatør i Halliburtons Poduction Enhancement (PE)-avdeling, og hadde ti års erfaring i selskapet. «Vi lyser fred over hans minne», skriver Halliburton Skandinavia i en pressemelding.

Knut Nesland, hovedtillitsvalgt i Halliburton for Industri Energi, sa fredag følgende: – Tankene går til de pårørende og kollegaene i selskapet.

Silje Ye Rim Veivåg Krogsæther (32) BA14715.jpg

Fra Bømlo. Bodde i Bergen. Jobbet i Schlumberger.

«Vi i Schlumberger ble veldig rystet og berørt av helikopterulykken. Tiden siden ulykken har vært brukt til å gi støtte til de nærmeste pårørende og kollegaene», opplyser selskapet til BA.

Ansatte ved selskapets kontorer i Norge og Danmark hadde i går ett minutts stillhet for å minnes de omkomne.

Kommunikasjonssjef Lianne Olsen sier følgende til BA om Krogsæther.

– Silje hadde flere utmerkede ferdigheter; hun var faglig dyktig, profesjonell og hadde svært gode personlige egenskaper. Hun fikk raskt ansvar for kundeoppfølging for Snorre- og senere Gullfaks-feltet.

Olav Bastiansen (57) Bastiansen.jpg

Fra Bergen. Jobbet i CHC Helikopter Service AS.

57-åringen førte helikopteret sammen med italienske Michele Vimercati (44).

– Vi har vært i kontakt med de pårørende til våre omkomne flygere. De har det tøft. De får nå oppfølging fra selskapet og helsepersonell, sier administrerende direktør Arne Roland i selskapet CHC Helikopter Service AS.

Han besøkte selv Bergen i helgen.

– Det er ufattelig. Det er mange fortvilte familier som ikke får sine kjære hjem. Det vi prioriterer nå, er å ta vare på dem som trenger omsorg, sier Roland.

Artikkeltags