Svein-Olav (57) har syklet 1600 kilometer

Her er syklisten endelig framme i Bergen, etter tretten dager på sykkelsetet.

Her er syklisten endelig framme i Bergen, etter tretten dager på sykkelsetet. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

– Det begynte som en spøk, men ble til slutt en besettelse.

DEL

Svein-Olav Ohrvik (57) har syklet litt lengre enn folk flest. Fredag kom han endelig fram til Bergen, etter tretten dager på sykkelsetet og 1600 kilometer landevei tilbakelagt.

– Sliten?

– Nei, nu e' æ ikke sliten. Nå har jeg jo fått både en time på øret, grillmat og bløtkake. Snart klar for retur!

SPØK BLE BESETTELSE

– Det begynte vel med en sykkeltur på 350 kilometer fra Harstad til Tromsø i fjor, og eldstedatteren min sa: «Ja, neste gang sykler du vel til Bergen?». Jeg svarte spøkefullt «hvorfor ikke?», men etterhvert ble det nesten en besettelse, sier Svein-Olav.

Før jul hadde han bestemt seg. Sykkelturen skulle gjennomføres.

TI DAGER MED DRITTVÆR

Han har syklet gjennom alle årstider på vei mot Bergen.

Snø, vind, regn og sol har han overvunnet.

– Da jeg startet søndag 27. mai, hadde jeg kraftig motvind de første åtte milene fram til fergen mellom Lødingen og Skarberget. Etter det begynte det å veksle mellom regn og snø, og det er ikke før de tre siste dagene at solen har tittet fram, sier han.

– Det var ti dager med ordentlig skitvær. En av nettene overnattet jeg i et busskur. Det var så heslig vær at jeg orket ikke å sette opp teltet, sier han.

Likevel har han ikke latt seg kue, og har i steden syklet enda mer hver dag enn hva han på forhånd hadde tenkt.

– Jeg skulle sykle rundt ti mil for dagen, men det har ikke akkurat fristet å stoppe når været har vært som verst. Derfor har jeg tilbakelagt rundt mellom tolv og tretten mil for dagen, sier han, og påpeker at det har ikke vært noe problem, ikke egentlig.

– Bare man kler godt på seg, går det fint. Jeg har ikke vært noe spesielt plaget med kulden.

– LITT YMSE REAKSJONER

På veien har han møtt mange folk, og som nordlendingen selv formulerer det har flere spurt om han er «steike hakke tullat».

– Stort sett har folk vært veldig hyggelige. Jeg husker spesielt en tysker på en restaurant i Førde som fortalte at en sånn syklende mann hadde han aldri sett før. Han kunne ikke forstå at jeg hadde syklet så langt, sier Svein-Olav lattermildt, og legger til at han forstår reaksjonene godt.

– Det er jo galskap dette her. De aller fleste jeg har snakket med sier det er tøft gjort, og det er det vel kanskje også?

INGEN AKTIV SYKLIST

En skulle kanskje tro at en som har syklet så langt, er en dreven og erfaren syklist. Svein-Olav avviser dette, og sier han er en mosjonist.

– Jeg sykler faktisk ikke så mye til vanlig, men jeg går mye i fjellet, og jeg liker generelt å holde meg i bevegelse, sier han.

Til tross for lite oppkjøring, rakk han altså fram til Bergen fredag, hvor han skal være fram til månedsskiftet.

– Min bror og eldstedatteren min bor jo her, og jeg skal være her fram til 29. juli. Så får vi satse på at sommerværet holder seg.

– Deilig å være i solfylte Bergen?

– Det var faktisk veldig godt å komme frem. Selv om det var litt kronglete siste biten, for det var en tunnel jeg ikke kunne sykle gjennom. Så jeg måtte sykle rundt alle holmene og skjærene som finnes utenfor Bergen, føltes det som. Det gikk så mye i opp- og nedoverbakke at jeg nesten fikk dykkersyke!

Artikkeltags