Tekstmeldingen ser ut til å komme fra Elkjøp eller Expert, og har blitt sendt ut til en rekke mobiltelefoner torsdag.

I meldingen, som inneholder flere skrivefeil, står det: «Gratulerer! Du har blitt valgt til e motta ett gratis Samsung 55" UDH Smart TV – Fe premien din her». Deretter følger en lenke.

Meldingen ser ut til å komme fra Elkjøp eller Expert, men er i virkeligheten falsk. Politiet i Hordaland advarer folk mot å trykke på lenken, og omtaler det som svindelforsøk.

LES OGSÅ: Nei! Microsoft ringer deg ikke!

Elkjøp: – Første gang

Elkjøp advarer også mot SMS-en.

– Her er det noen som prøver å lure folk med å bruke vår logo og merkevare, sier kommunikasjonssjef Øystein Schmidt i Elkjøp til BA.

Svært mange har tatt kontakt med dem i sosiale medier torsdag for å spørre om premien er ekte.

Elkjøp har, siden de ble gjort oppmerksomme på den falske meldingen, jobbet med å fortelle at det ikke er kjeden som står bak.

– Vi har informert våre følgere på Facebook, Twitter og Instagram. Nå holder vi på å sende ut en melding på Snapchat. Vi bruker alle kanaler vi har for å fortelle at dette ikke er noe vi står bak. Vi ville aldri gått ut på denne måten hvis vi skulle hatt en konkurranse, sier Schmidt.

I noen tekstmeldinger er det Expert som står som avsender. Heller ikke de har noe med tekstmeldingene å gjøre. «Vi vil informere om at de ikke kommer fra oss og ei heller er reelle,» skriver selskapet på sin Facebook-side.

LES OGSÅ: Slik prøver svindlerne å lure deg

LES MER: Nei, denne meldingen kommer ikke fra Finn

Stort omfang

Elkjøp har blitt utsatt for lignende misbruk av logo og merkenavn i e-poster tidligere, men størrelsen og omfanget av det som pågår torsdag kveld er nytt for selskapet.

– Det dukket opp på ettermiddagen i dag, og så vidt jeg vet har vi ikke sett lignende bruk av vår logo og vår merkevare på sms, sier Schmidt.

Elkjøp ser alvorlig på saken, og både IT-avdelingen og selskapets jurister er koblet inn.

– Det er vanskelig å se hvem som står bak, men vi lover at vi skal gjøre alt i vår makt for å komme til bunns i det. Hvis noen får denne meldingen bør de slette den umibbelbart, og i hvert fall ikke trykke på lenken.

En datablogger som hevder å ha fulgt lenken skriver at den leder til en rekke spørsmål i en undersøkelse. I enden av undersøkelsen skal bloggeren ha blitt bedt om å fylle ut kontaktinformasjon og bankkortinformasjon for å motta premien.

Det er, for ordens skyld, ingen tv å vinne fra verken Elkjøp eller Expert.

LES OGSÅ: – Hadde aldri trodd at det skulle skje meg

Nye metoder

Svindlerne tar stadig nye metoder i bruk. BA har tidligere skrevet om Human-Etisk Forbund i Bergen sentrum som fikk to brev.

Konvoluttene inneholdt fakturaer fra det som fremstår som et firma som heter OfficeDirect. Fakturaene lød på 580 euro, og i varebeskrivelsen står det «Office suite, Win, 12, Business, Pro».

Forbundet reagerte etter hvert på at summen var oppgitt i euro, og dobbeltsjekket saken. Det viste seg at konvoluttene var poststemplet i India, og at ingen hadde bestilt oppgradering av et Microsoft Windows-abonnement.

Ingrid (88) lo godt av svindelbrev

Ingrid (88) synes brevet hun fikk i posten fra Ivan Kominek var vittig. Brevet var skrevet på et slags norsk. «Jeg døde uventet i en alder av 72 år i et sykehus i London der jeg gikk for en av historiske Checkups rutine,» sto det blant annet.

Men den 88 år gamle Ingrid Arnesen i Ytre Sandviken lot seg ikke lure.

– Jeg måtte le, for jeg skjønte jo at det var tull. Dele en formue fifty-fifty, var det ikke slik? Jo, det hørtes jo kjekt ut det, sa 88-åringen til BA etterpå.

Andre metoder svindlerne ynder å bruke er millionpremier. Det fikk Asbjørn Falleth Bryhn (67) erfare. Han fikk et brev i posten fra Spania. hvor det sto at han hadde vunnet 1,5 millioner euro i et lotteri. Det var selvfølgelig løgn.

Kjente instanser som Finn, politiet, BankID, Facebook, Skatteetaten misbrukes gjerne når svindlerne prøver å lure deg.