Svenn Ove (28) kom over lånetilbudet på Facebook. Der tilbyr en person som kaller seg Susane Zechne personlige lån. Hun har meldt seg inn i en rekke grupper på Facebook, der hun stadig tilbyr å fikse lån på opp til 70 millioner kroner. Hun skriver at hun er aksjonær i banken, og tilbyr lav rente og opptil 45 års nedbetalingstid.

KUNNE FÅ LÅNE 70 MILLIONER

«Eier du et hus svært alvorlig. Jeg er en aksjonær i banken jeg legger til din disposisjon et lån fra 50 000 til 70 millioner NOK med svært enkle ord vi også foreta investeringer og lån mellom bestemte typer», skriver hun.

Han syntes dette hørtes forlokkende ut, og sendte en epost til Susane der han spør om å få låne 20 000 kroner.

– Jeg ønsket bare et lite lån for å få unna litt regninger, sier han til BA.

Susane responderte kjapt, og la samtidig på en null på lånebeløpet.

OVERFØRTE 5000 KRONER

– Hun tilbød meg et lån på 200 000 kroner, mot at jeg betalte et depositum på 5000 kroner, sier 28-åringen.

Han sier han stolte på at kvinnen var funksjonær i en den afrikanske banken Ecobank, slik hun sa.

21. august gikk han til Forex bank i Olav Kyrres gate og overførte pengene via Western Union. Han skrev også under på en kontrakt som han returnerte på epost.

– Jeg begynte å stusse da det ikke kom inn penger på konto. Jeg mailet og spurte etter de. Da fikk jeg til svar at myndighetene og banken måtte ha ytterligere 5000 kroner før lånet kunne innvilges, forteller han.

Han viser BA kvitteringer for overføringer, kontrakt og mailkorrespondansen med Susane. Epostene er skrevet på svært dårlig norsk, og er trolig skrevet på et annet språk og oversatt via google translate.

POLITIANMELDT

– Jeg hadde ikke 5000 kroner, og sa nei. Da ble tonen straks mer aggressiv. Hun ba meg overføre pengene, hvis ikke ble lånet kansellert og depositumet beholdt, hevder 28-åringen.

Han sier han overførte 1500 kroner til, men at det ikke var godt nok for å få noe lån.

Etter 120 e-poster frem og tilbake, ble Jacobsen mer og mer overbevist om at dette dreide seg om svindel.

– Jeg sa at dersom ikke lånet ble overført min konto nå, ville jeg anmelde dette til politiet.

28-åringen hørte ikke noe mer fra Susana, og har nå kontaktet politiet. Han sier at han også har rådført seg med diverse norske banker.

– De synes ikke det hørtes særlig lurt ut å søke om lån i utenlandske banker. Ved å fortelle min historie, håper jeg ingen andre går i samme fellen, sier han.

Han har betalt i alt 6500 kroner til den nigerianske banken. Han fikk aldri lånet på 200 000 kroner som han ble lovet. Det eneste han sitter igjen med er falske lånebrev og låneavtaler.

– BØR RINGE NOEN BJELLER

Forbrukerombud Gry Nergård sier de av og til opplever tilfeller som det Svenn Ove har opplevd, der svindlere gir seg ut for å gi ut lån.

Forbrukerombudet oppfordrer alle som mottar e-poster fra banker de tidligere ikke har vært i kontakt med, til å være skeptiske. Også e-poster med tilbud og finansiering som virker litt for godt til å være sant, bør føre til at det ringer noen bjeller.

– Dersom oversettelsen er veldig dårlig, er det som regel brukt google translate. Da bør man være obs. Så les, og se etter skrivefeil rett og slett.

Hun oppfordrer alle som vurderer å ta opp lån i en bank de ikke har hørt om, til å google banken.

– Kommer det opp negativ informasjon, er det all grunn til å være skeptisk, sier hun.

RÅDER TIL FORSIKTIGHET

Hun det heller ikke er noen seriøse banker som tilbyr lån på 70 millioner med en nedbetalingstid på opptil 45 år.

– Vær obs på personer som dukker opp i grupper som man ikke vet hvem er, sier Nergård.

Informasjonssjef i Sparebanken Vest, Lars Ove Breivik, sier at de den siste tiden har erfart et det sendes ut eposter der svindlerne utgir seg for å være forskjellige banker.

– Der står det for eksempel at kontoen vil bli stengt om man ikke oppgir passord og kontonummer. Vår anbefaling er å ikke trykke på disse linkene eller oppgi informasjon. Banker spør aldri om passord til nettbank over epost, sier Breivik.

Han har ikke vært borti saker som han ble utsatt for.

– Hvis man blir fristet med gode forretningsmuligheter på Facebook, ville jeg vært meget forsiktig med å overføre penger.