En gjeng lærerstudenter fra Høgskolen i Bergen (HiB) hadde vært på avslutningsmiddag under en studietur i Latvias hovedstad Riga nylig, og skulle stoppe på utestedet «Lord's» for å ta en siste øl.

Etter en kort stund kom de i snakk med to jenter i 20-årene som ba dem med inn på diskotekdelen innerst i lokalet.

– Plutselig får vi vodkashots på bordet som jentene sier at de betaler for. Vi burde kanskje skjønt det allerede da, det var litt naivt, sier Pål Einar Skorpen til studentavisen Studvest.

– TRUENDE STEMNING: Janie Froestad Laupsa gikk så på toalettet. Der sa den ene jenten at en av dørvaktene likte henne, og ville bli med inn på toalettet. Det nektet Janie på, men dørvakten låste seg likevel inn. Etter en oppførsel den norske jenten oppfattet som truende kom hun seg ut.

– Vakten reagerte med et voldsomt sinne. «Han liker ikke å bli avvist», fikk jeg høre. Jeg gikk da tilbake til de andre og vi bestemte oss raskt for å be om regningen, forteller Janie til Studvest.

Da kom kveldens største overraskelse, også den av det ubehagelige slaget.

– De kom med en regning på 400 lats (4850 kr) for en flaske billig vin, forteller Idunn Moen.

Studentene nektet å betale. Da kom det fem-seks vakter inn i lokalet, mens de øvrige gjestene ble geleidet ut og to vakter sperret utgangsdøren.

– Vi oppfattet stemningen som truende og ba dem ringe politiet, sier Idunn til Studvest.

TIL POLITISTASJONEN: De fikk også kontaktet sine venner på hostellet, og kom i kontakt med norsk politi og den norske ambassaden i Riga.

Samtidig kom det en sivil politimann inn på uteplassen.

– Vi så at han fikk 40 lats (485 kr) i hånda av noen i baren. Han sa at vi måtte betale regningen, forteller de.

Lærerstudentene ble geleidet inn i en politibil, og tatt med til den lokale politistasjonen. Etter en halvtime ble de sluppet fri og kunne returnere til hostellet.

– Vi slapp billig unna, konstaterer Pål Einar, som i ettertid har lest flere historier på internett om liknende historier fra det samme utestedet.

«Lord's» skiftet ifølge Studvest navn fra «Groks» i fjor sommer på grunn av negativ omtale.

Avisen har ikke klart å komme i kontakt med innehaverne av «Lord's».