Sydende hett på studentenes internasjonale matfestival

Marina Kauyama, Kiho Nishitani og Ayame Hara har en siste finish på bordet før dommerne kommer for å smake.

Marina Kauyama, Kiho Nishitani og Ayame Hara har en siste finish på bordet før dommerne kommer for å smake. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Menyen var svært variert da Bergens internasjonale studenter inviterte til middag fredag. Studentene håper at noen lot seg inspirere.

DEL

Studentsenteret på Nygårdshøyden ble forvandlet til en eksotisk mathall da de stilte til matkonkurranse.

Tilskuerne lot seg ikke be to ganger da smakingen startet. Folk forsynte seg ivrig av japanske sushiballer, tysk bakverk, indisk mangolassi og iransk rosevann.

– Jeg klarer ikke å bestemme meg. Alt var veldig godt, men jeg likte spesielt maten fra Jemen og China, sier tjekkiske Irena Vasickova (22) til BA.

MYE SMAK

Over 2000 unge fra 100 ulike land bor i Bergen mens de studerer på universiteter og høyskoler.

Matfestivalen er en del av Internasjonal studentdag, og målet er å skape en felles møteplass både for norske og internasjonale studenter. Hoveddommer Alex Gonzalez har en klinkende klar foreløpig dom når BA spør om hvordan kvelden har gått så langt.

– Det er veldig mye smak!

Sammen med resten av dommerpanelet merket han tidlig at flere av rettene var godt krydret.

– Det er veldig nødvendig med mer vann etterhvert, er beskjeden.

De er enige om at årets deltakere har satt sammen spennende retter.

– Jeg er imponert, sier Laila Irene Knutsen til BA allerede etter å ha smakt på rett nummer to som er laget av det japanske laget.

UKJENT SUSHIVRI

Jentene fra Japan forklarer at de har laget en sushivariant de tror er ukjent for de fleste norske ganer.

– Dette er kuleformet sushi med ris, sesam og eddikagurk. Det er kanskje en litt ukjent smak med det første, men vil egne seg fint som fingermat på en fest, for eksempel, sier Ayame Hara (20) til BA.

De har også laget en misosuppe som passer godt etter en tur i høstmørket.

– Den er ekstra krydret, så den varmer godt, forteller Marina Kauyama (22).

– Har dere smakt norsk mat dere liker godt?

– Vi har prøvd rispudding. Det var litt uvant med søt ris, men det var likevel godt.

FOTBALLMAT

Laget fra Nederland har laget en «fotballrett» til ære for sitt lokale lag. Gryten inneholder pølser og en eksotisk, fruktig saus. Det skaffet dem en solid andreplass i matkonkurransen.

I tillegg til en interessant smaksvri, presenterer Lotta Sydow (25) og Henrieke Hell (21) maten på klingende norsk.

– Hvor lenge har dere bodd her?

– 2,5 måned, svarer de i kor.

Mat er ikke det eneste de er gode på. Begge studerer ett semester av legeutdannelsen sin i Norge, og gikk på norskkurs bare en gang i uken før de flyttet til Bergen.

– Vi har nettopp hatt eksamen på norsk. Det gikk veldig fint, sier Lotta.

BLÅBÆRKAKE OG INDISK CHOLA

Litt lenger borte smaker japanske Yuna Kimura (21) på en dessert fra det tjekkoslovakiske laget.

– Det er godt. Det er en fruktig kake med blåbær, forklarer hun.

Også litauske Andrius Bernatavicius (21) fant noe han likte blant lagene.

– Jeg synes dette er fantastisk, og denne indiske retten smaker helt deilig, skryter han.

På tallerkenen har han en rett som heter chola og består av kikerter, krydder, løk, poteter, urter og tomater.

Smaken er som kjent delt, og dommerne kåret i går Frankrike til kveldens vinner.

I fjor vant et lag fra Mexico, mens Iran tok seieren hjem året før det igjen.

Artikkeltags