Utbrudd av alvorlig bakterie - hordalending smittet

Folkehelseinstituttet (FHI) har igangsatt utbruddsetterforskning.

DEL

Siden august er det oppdaget tre tilfeller av den alvorlige bakterien Enterohaemorrhagisk E. coli (EHEC) i Norge, opplyser FHI tirsdag.

I tillegg er det tatt prøver av ytterligere to personer som kan ha samme bakterie.

  • Se forebyggende tiltak nederst

Det skal være snakk om ett barn og fire personer over 70 år. De er bosatt i fylkene Hordaland, Aust-Agder, Trøndelag og Hedmark.

Folkehelseinstituttet ønsker ikke å si noe til BA om alder, kjønn eller bosted på pasienten fra Hordaland.

Fire av personene har utviklet den alvorlige nyresykdommen Hemolytisk uremisk syndrom (HUS), og DNA-profiler tyder på at personene har én felles smittekilde.

– HUS er vanligvis ikke livstruende, men det kan forekomme dødsfall, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI til BA.

Ifølge Vold er det vanligvis barn som utvikler nyresykdommen.

Av 494 tilfeller av EHEC-infeksjoner i 2018, utviklet kun 8 HUS. Bakterien i det pågående utbruddet skal være en ny variant, som ikke er sett i Norge tidligere.

FHI jobber, i samarbeid med kommuner, Mattilsynet og Veterinærinstituttet, med å finne smittekilden.

– Etterforskningsarbeid kan være komplisert og ta tid, og i mange saker vil man ikke klare å finne smittekilden eller å avklare om det dreier seg om en felles kilde, sier Vold i en pressemelding.

Forebyggende tiltak

God håndhygiene etter toalettbesøk og før matlaging og måltider er generelt viktig for å forebygge infeksjoner som kan gi diaré. Dersom man har diaré, bør man unngå å lage mat til andre.

Bakterien finnes normalt i tarm hos enkelte individer av drøvtyggere (storfe, sau, geit), og kan overføres til mennesker på ulike måter; for eksempel via mat forurenset med avføring fra dyr, fra forurenset vann eller ved direkte kontakt med dyr. Smitte kan også skje direkte fra person til person. Spesielt eldre og barn kan få alvorlig sykdom.

Andre generelle forebyggende tiltak for å unngå smitte med E.coli er:

  • Gjennomsteke eller gjennomkoke all farsemat (herunder kjøttdeig, hamburgere, kjøttkaker og liknende)
  • Unngå dårlig stekte hamburgere (se også lenke til sak om medium stekte hamburgere)
  • Hele stykker av kjøtt (biff, stek, filet og liknende) bør være godt stekt på overflaten
  • Unngå ikke-desinfisert drikkevann
  • unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk
  • grønnsaker og salater som skal spises rå bør skylles godt
  • importerte fryste bær, krydderurter, minimais, sukkererter og asparges bør varmebehandles
  • oppbevar maten ved kjøletemperatur (+4°C) – husk kjøleboks i sommervarmen
  • vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider
  • vask kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer, før utstyret brukes til annen mat.

(Kilde: FHI)

Artikkeltags