– De er bra å sykle på. Prisen er også grei, sier Tobias Bjørnestad (15).

Han er med klassen på bytur. Når de passerte Bergen Storsenter fikk Bjørnestad øye på de nye bysyklene som sto oppstilt på rekke og rad.

– Jeg visste ikke at det var første dagen i dag. Jeg betalte 49 kroner for å ha sykkelen i 24 timer. Det er mye kjekkere å sykle rundt i byen enn å gå, sier han.

Syklene får skryt

Tirsdag ble 300 sykler utplassert på til sammen 26 stasjoner i Bergen sentrum. Stasjonen lengst sør er plassert ved Høgskolen i Bergen, mens tasjonen lengst nord er plassert i Sandviken, nærmere bestemt ved Sjøgaten, utenfor PwC Bergen. Men bysykkelordningen er kun en midlertidig prøveordning. Bergenserne får tilgang på syklene frem til oktober. Etter det vil de bli fjernet.

Planen er imidlertid å få til en permanent ordning med bysykler i 2018.

– Når syklene blir fjernet vil det bli en anbudskonkurranse. Vi ønsker å få til en permanent løsning med bysykler, sa sykkelsjef i Bergen kommune, Einar Grieg, til BA i forrige uke.

Når bysyklene i går ble tilgjengelig for bergenserne var det flere som benyttet sjansen til en prøvetur.

– De er kjempegod å sykle på, sier Kyrre Sørensen (34).

Han har hentet seg en sykkel på Festplassen og har kurs mot et møte på Bryggen da BA treffer han.

Leier gjennom app

– Jeg har to sykler fra før. Men bysyklene er så lett å hente og levere. Så jeg bestemte meg for å betale 249 kroner for ubegrenset tilgang frem til oktober, sier han.

Sørensen er sykkelentusiast og sitter faktisk i styret til Syklistenes landsforening.

– Bergen trenger bysykler. Jeg håper det blir en permanent ordning der vi får tilgang på bysykler året rundt. Det er ingen vinter å snakke om i Bergen, påpeker han.

Priser for bysykkel i Bergen

Enkelttur: 29 kroner

Sesongkort: 249 kroner

24 timer: 49 kroner

 

bergenbysykkel.no kan man leie og få oversikt over hvor stasjonene er og om sykler er tilgjengelig . Når man betaler vil man få tilsendt en engangskode som man taster inn på skjermen på den enkelte sykkelstasjon. Man kan også laste ned appen «Bergen Bysykkel» og leie sykler gjennom den.

Rundt 300 bysykler plasseres i sentrum fra og med tirsdag 20 juni. De blå punktene viser hvor du finner bysyklene: