Sykkelentusiast Oddgeir Nygård mener politiet har en hårreisende holdning til syklister, og mener at det er bilførerne som skaper de farlige situasjonene.

  • Hva mener du? Si din mening under saken.

I forrige uke var 25 sykkelentusiaster ute på sin vante treningstur. Turen gikk fra Sandsli til Os via Haugsdal. Da Oddgeir Nygård, som er organisator og kaptein i Bergen Cykleklubbs Trondheim–Oslo–gruppe, og de andre syklistene nærmet seg innkjøringen til Ulven, ble de forbikjørt av en politibil i stor fart med sirener og blålys. En kilometer lengre ned i veien, sto politiet i en busslomme og ventet på dem.

TRAFIKKFARLIG: – De skulle vise oss hvor mange biler som lå bak oss. Det var snakk om seks til syv biler, forteller Nygård.

Dette hadde for såvidt Nygård ingen problem med, men det neste utbruddet fikk Nygård til å se rødt.

Ifølge Nygård fortalte politimannen syklistene at det ikke var rart at det ble skapt mange trafikkfarlige–situasjoner med syklister midt i veien.

– Dette blir jeg veldig provosert over.

– Vi syklet forsvarlig med to mann i bredden – en 75 cm fra den hvite stripen og en midt i kjørefeltet. Dette er en metode anbefalt av NAF og samferdselskomiteen.

– Det er faktisk ikke holdningene til syklistene som er problemet, selv om det også her finnes unntak. Jeg tror alle syklister som har dette som fritidssport, er fullstendig klar over farene ved å ha feile holdninger som syklist. Vi sitter tross alt rimelig utsatt til, sier en svært engasjert Nygård.

SYKKELSTI: Derfor spurte Nygård polititjenestemennene hva som var alternativet. Da anmodet politiet dem om å sykle på gang– og sykkelstien.

– Da jeg spurte om han virkelig mente at 25 stykker skulle sykle på gang– og sykkelstien med hastigheter opp imot 40 til 50 kilometer i timen, midt blant fotgjengere, hunder og folk med iPod i øret, trakk han litt på det og skjønte at det heller ikke gikk.

– VÆR VARSOM: Sjefen for Utrykningspolitiet ser helst at 25 ryttere i et treningsritt holder seg til landeveien og ikke sykkelstiene.

Sjefen for Utrykningspolitiet, Odd Reidar Humlegård, poengterer at han uttaler seg på generell basis.

– Det er ikke ulovlig for syklister å sykle på veien, men det kan jo oppstå farlige situasjoner. Det er viktig å være varsom. Det kan bli opphoping av biler bak syklistene, noe som kan føre til farlige forbikjøringer.

– Men det er vel ikke syklistene sin feil at bilistene foretar farlige forbikjøringer?

– Selvfølgelig ikke, men vi er mer opptatt av at samspillet mellom syklist og bilist skal fungere, ikke hvem som er den skyldige.