Mange har gått seg vill i den sosiale nettjungelen, og fått med seg noen bitre erfaringer på reisen. Verst er det selvsagt for de offentlige personene som også risikerer negative presseoppslag etter uheldige innlegg, bilder eller videoer.

Men det er uansett greit å huske på at det vi deler på Facebook, Twitter og andre sosiale kanaler kan forfølge oss livet ut.

Og mange angrer da også på innhold de har delt med andre.

I en undersøkelse gjort for sikkerhetsselskapet Trend Micro oppgir 60,5 prosent at de har skrevet eller delt noe de helst ikke burde, og jo yngre respondentene blir jo høyere prosentandel angrer.

Aldersgruppen 15-22 år, som utgjorde rett i overkant av halvparten av de totalt 1.005 respondentene, er de som føler at det har gjort flest tabber på sosiale medier.

– I lys av de seneste skandalene som har preget mediebildet, og at personvern betyr veldig mye for mange mennesker, er vi dessverre altfor sløve til å jobbe proaktivt for å sikre oss mot de mest vanlige blemmene vi gjør på nettet, sier Nils Roald, administrerende direktør i Trend Micro Norge.

Mange har opplevd å bli utsatt for sosiale spøkefugler – spesielt da på Facebook hvor uttrykket «facerape» er dagligdags (profilen er pålogget og noen andre poster innlegg). Men dette er i de aller fleste tilfellene uskyldig moro.

Da er det langt alvorligere om noen hacker kontoen din. Ikke bare kan de da poste innlegg som du ikke har kontroll på, de har også tilgang på annen informasjon. Noen blir også utsatt for utbredt identitetstyveri etter å ha blitt hacket.

Ifølge den samme undersøkelsen endrer 68,1 prosent av de norske brukerne sjelden eller aldri passordet sitt på Facebook.

– Veldig mange synes det er enkelt og praktisk å bruke samme passord på flere ulike sosiale medier, men da gjør vi dessverre også oppgaven veldig mye enklere for hackere, sier Roald.

– Jeg anbefaler at man bruker forskjellige passord på de ulike nettverkene som alle er en blanding av små- og store bokstaver kombinert med tall og symboler. Ett passord skal ikke vare evig og bør som regel ha en holdbarhetstid på om lag tre måneder. Like ofte som din tannlege anbefaler deg å bytte tannbørste.