Taiman (27) sendes ut etter 13 år i Norge

Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Han kom til Norge fra Irak da han var 14 år. Da resten av familien fikk oppholdstillatelse, fikk han avslag. I går, 13 år senere, ble han hentet av politiet.

DEL

– Jeg skjønner ikke hvordan de kan sende ham ut etter så lang tid. Hele familien har jo bodd i Norge i årevis. Han er vokst opp i Norge og kjenner ingen i Irak. Jeg skulle ønske han var her hos meg nå, sier moren Amina Abdullah Yosif.

BA har vært hjemme hos Taiman Agid Fatahs familie torsdag kveld. De sitter fortvilet tilbake. Særlig moren tar det tungt. Sønnene hennes prøver å trøste. Hun stryker bort en tåre, mens hun forklarer hva som skjedde ondag.

– Jeg var på Nygård skole. Jeg ringte til ham og spurte om han kunne kjøre meg til butikken.

Hun skulle handle etter jobb. Alt var helt hverdagslig. Så fikk hun telefon fra kameraten som fortalte at politiet hadde hentet sønnen hennes.

FAMILIE OG ADVOKAT FRYKTER FOR HANS LIV

Det var NRK som på sine nettsider først omtalte saken torsdag kveld.

– Jeg frykter for livet hans, sier advokaten hans til NRK.

Broren til Taiman, Massod, forteller at politiet kom hjem til dem for å hente hans identitetspapirer.

– De sendte han til Trandum. De sa at de skulle sende ham ut av landet. Jeg har snakket med ham på telefon i dag. Han er ikke frisk. Jeg er redd han kan skade seg, sier broren til BA.

STØTTEGRUPPE VOKSER I REKORDFART

I dag har en rekke mennesker i Bergen og i resten av landet dannet en støttegruppe for bergenseren. Folk blir oppfordret til å sende en bestemt tekst til justisdepartementet der de protesterer mot pågripelsen.

Taiman flyktet fra Irak til Norge i 2001 sammen med sine søsken og foreldre. Da var han 14 år. Etter fire år fikk hele familien opphold på bakgrunn av den lange ventetiden, spesielt med hensyn til barnas situasjon.

Taiman var uheldig. Han fylte nemlig 18 år like før familien fikk opphold. Derfor har UDI valgt å behandle ham som en enslig voksen, og gitt ham avslag. I 2008 kom det endelige avslaget fra Utlendingsnemda (UNE) på Timans asylsøknad, etter at søknaden om familiegjenforening ble avslått i 2006. Han har prøvd å søke opphold en rekke ganger etter første avslag, men UNE har opprettholdt sitt vedtak.

– Jeg synes det er veldig rart at hele brødreflokken nå har norsk statsborgerskap, men ikke Taiman. Bare fordi han er noen år eldre enn oss, sier Masood.

Nå har det gått 14 år. Taiman har blitt 27 år gammel, og har på bakgrunn av den lange ventetiden uten arbeids- og oppholdstillatelse flere innleggelser i psykiatrien bak seg. Nå vil myndighetene tvangsutsende ham.

Gruppen som støtter bergenseren, har over 2000 medlemmer på Facebook. Blant dem er en rekke lokale politikere som Oddny Irene Mijeteig (SV) og Pål Hafstad Thorsen (Ap). Musikere, journalister, ungdommer og akademikere ved Universitetet i Bergen er også med på oppropet.

LEVD SOM PAPIRLØS UTEN RETTIGHETER

Timans advokat Asgeir Thomassen bekrefter overfor NRK at han ble arrestert onsdag.

– Det skjedde i tolvtiden, sier han.

Musiker Rudi Bakken jobbet på asylmottaket på Breistein som tok imot Taiman og familien hans da de kom til Norge i 2001. Han forteller at livet har vært vanskelig for 27-åringen, siden han ikke har hatt opphold. Han har dermed heller ikke hatt arbeidstillatelse og har vært uten jobb og skolegang.

– Vi krever at han løslates og får oppholdstillatelse, sier Bakken til BA.

Støttegruppen og advokaten mener det er flere grunner til at Taiman bør bli. Hans tilknytning til Norge er en av dem. At hele familien hans er her, er en annen. Behovet hans for hjelp fra helsevesenet er en tredje, dyptveiende grunn.

– Vi mener det ble gjort en grov feil da han ikke fikk opphold sammen med resten av familien i 2005. Han er en del av en stor søskenflokk. Hvem skulle han reise tilbake igjen til. Man må jo få være sammen med familien selv om man har fylt 18 år. Det er helt ubegripelig at de nå sender ham ut etter 13 år, sier han til BA.

Bakken forteller at Taiman har levd et vanskelig liv som papirløs i flere år.

– Hvorfor ikke bare reise tilbake, tenker nok mange. Men han hadde ingen å reise tilbake igjen til. Han har bodd i Norge siden han var 14 år sammen med søskene sine. Han har aldri levd i skjul. Mottaket i Arna har hans adresse da han har bodd i en leilighet i sentrum. Han har aldri prøvd å gjemme seg for politiet, sier Bakken.

VET IKKE OM HAN VIL TÅLE EN UTSENDELSE

NRK skriver i kveld at Utlendingsnemda (UNE) avviser at 27-åringen har et så stort medisinsk behov at han må bli i Norge. De mener det heller ikke er andre sterke grunner for at han må få bli. Advokat Thomassen frykter imidlertid for 27-åringens liv dersom han nå blir sendt ut av landet.

– Jeg vet ikke om han vil tåle en utsendelse, sier han til NRK.

Artikkeltags