Tirsdag måtte politiet rykke ut etter en melding om at to personer ble observert med noe som tilsynelatende var et håndvåpen i Bergen sentrum. Våpnene viste seg å være en såkalt softgun, en lekepistol.

– Denne ble beslaglagt, personene ble dimittert, men det blir opprettet sak på forholdet, forteller operasjonsleder Morten Kronen ved Hordaland politidistrikt til BA.

Å bære et våpen på offentlig sted uten «aktverdig grunn» er nemlig forbudt ifølge våpenloven §27b, selv om det er snakk om et falskt et, kan Kronen fortelle.

– Det er faktisk ganske strenge reaksjoner på dette. Det kan hjemle en pågripelse, og i verste fall fengsel i inntil to år, sier Kronen, som forteller at dette er et spørsmål om frykten det fremkaller hos publikum.

– Stiller en seg utenfor inngangen til et kjøpesenter og viser et falskt våpen frem, fremskaffer en frykt hos mange mennesker som oppfatter at en bærer et ekte håndvåpen. Heldigvis var det langt mindre iøyenfallende for publikumsmassen i dette tilfellet, sier operasjonslederen med referanse til meldingen tidligere på dagen tirsdag.

– Det var heller ikke meningen at folk skulle se det, og nokså tilbaketrukket. Men det blir opprettet sak, forteller Kronen.

Personene politiet rykket ut til var 40 og 42 år, og kjenninger av politiet.