Gå til sidens hovedinnhold

Eksplosjoner på metrostasjoner i Brussel

Artikkelen er over 5 år gammel

Ti personer ble drept i en eksplosjon på metroen i Brussel, ifølge den belgiske kringkasteren VTM.

Minst 15 personer er skadd, ifølge AFP.

Metrostasjonen Maelbeek, som ligger i nærheten av EUs kontorer i den belgiske hovedstaden, ble rammet av en eksplosjon tirsdag morgen.

Les også: Eksplosjoner på flyplassen i Brussel – flere døde

Ifølge VTM Nieuws har det også vært en eksplosjon på metrostasjonen Schuman, som er tilkoblet en togstasjon. Dette er ikke bekreftet av belgiske myndigheter.

Passasjerer skriver på Twitter at de er blitt evakuert fra metrotogene de satt på gjennom røykfylte tunneler mellom de to stasjonene. En person har lagt ut et bilde fra evakueringen.

Alle metrolinjer, busser og trikker i Brussel er stengt etter angrepene. Også De belgiske togstasjonene på linjen mellom Brussel og Luxembourg, togstasjonen Schuman og sentralstasjonen i Brussel er alle evakuert og stengt, skriver avisa Le Soir.

Er du i Brussel, eller kjenner noen som er der? Tips oss på telefon 800 33 044, eller på tips@ba.no.

Metronettet stengt

Thon Hotel EU ligger like ved Maalbeek.

– Vi har ikke fått inn noen informasjon om skadde på vårt hotell, sier Ola Stavnsborg, sikkerhetssjef i Thon Hotels, til BA.

Hotellkjeden innfører nå strenge dørkontroller på alle sine åtte hoteller i Brussel.

– Vi sikrer våre gjester som best vi kan, og følger lokalt politi og myndigheters råd, forteller Stavnsborg, som klokken 1000 ikke hadde oversikten over hvor mange gjester Thon har i Brussel.

Hele metronettet i Brussel er stengt etter tirsdagens angrep.

Fakta om terror i Belgia

* I mai 2014 blir fire personer skutt og drept på det jødiske museet i Brussel.

* Flere våpen som ble brukt i Charlie Hebdo-angrepet i Paris i januar 2015 blir sporet tilbake til en belgisk våpenhandler i byen Charleroi.

* I januar 2015 aksjonerer belgisk politi mot et nettverk i flere byer. Politiet frykter nettverket planla et omfattende angrep.

* I august 2015 går en mann på toget i Brussel, væpnet med kniv og skytevåpen. Han overmannes på vei til Paris.

* Minst tre av angriperne i Paris-terroren 13. november 2015, der 130 mennesker ble drept, hadde bånd til Belgia. Den antatte «hjernen», den 26 år gamle Salah Abdeslam, belgier av marokkansk herkomst, unnslipper. Politiet antok lenge at han var i Syria.

* Etterforskningen i Belgia konsentrerer seg spesielt om Brussel-bydelen Molenbeek.

* Onsdag 15. mars 2016 setter politiet i gang en storaksjon i Molenbeek, og fredag 18. mars blir Salah Abdeslam pågrepet da politiet tok seg inn i en leilighet i bydelen. 

* Tirsdag 22. mars rammer to eksplosjoner den internasjonale flyplassen Zaventem i Brussel. Opptil 10 blir drept og 30 skadd, ifølge myndighetene.

* Halvannen time senere rapporteres det om eksplosjoner ved flere metrostasjoner. 

Tidligere mandag morgen var det to eksplosjoner på flyplassen.

Saken oppdateres