Tidlig føflekksjekk reddet livet hennes

Vivi Saure (70) har fått fjernet fem føflekker med kreft de siste 15 årene. Hver gang har det holdt med en liten operasjon fordi føflekkreften ble oppdaget tidlig.

Vivi Saure (70) har fått fjernet fem føflekker med kreft de siste 15 årene. Hver gang har det holdt med en liten operasjon fordi føflekkreften ble oppdaget tidlig. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Vivi Saure (70) vet hvor viktig det er å sjekke føflekkene sine jevnlig.

DEL

Norge ligger på Europatoppen i forekomst og dødelighet av føflekkreft, og forekomsten er økende, viser ferske tall fra Kreftregisteret.

– Jeg oppdaget den første føflekken med kreft i for cirka 15 år siden, forteller Vivi Saure (70) til BA.

Med rødt hår og tander, lys hud, har hun alltid vært forsiktig med solen. Da den tre år eldre storebroren hennes fikk føflekkreft og døde 59 år gammel, ble hun ekstra oppmerksom på hvor viktig det er å sjekke føflekkene sine jevnlig.

–Broren min sjekket seg også, men kreften ble dessverre oppdaget for sent, forteller hun.

FEM OPERASJONER

Siden den første føflekken med kreft ble fjernet, har Saure vært gjennom fire operasjoner til for å fjerne føflekker med kreft i.

–Jeg har vært heldig og oppdaget det tidlig hver gang slik at kreften ikke har påvirket meg mye, sier 70-åringen.

SJEKKER 160

Og nettopp tidlig diagnose er avgjørende for utfallet av føflekkreft, sier Lisbeth Rustad, avdelingsdirektør ved Hudavdelingen på Haukeland universitetssykehus, til BA:

– Føflekkreft er lett å behandle om man bare kommer seg til lege tidsnok. Men særlig voksne menn ignorerer faresignalene og går ikke til legen før konen har mast på dem i et halvt år. Derfor er også dødeligheten størst blant menn, påpeker legen.

I dag er det nasjonal kampanjedag for føflekkontroll. For første gang er hudavdelinger og hudleger i Norge med på Euromelanoma-et felles initiativ fra europeiske hudleger for for tidlig diagnostikk og forebygging av hudkreft.

Rustad og kollegene ved Hudavdelingen skal sjekke føflekkene til 160 personer som har meldt seg på gjennom det nasjonale callsenteret. Totalt får 1500 personer for nord til sør i landet sjekket føflekkene sine i dag.

– Om du får stilt diagnosen tidlig og føflekken blir fjernet, er helbredelsen nærmest 100 prosent, derfor er det så viktig å sjekke, sier Rustad.

Ved føflekkreft med spredning er derimot overlevelsen etter fem år litt under åtte prosent for menn, og 23,5 prosent for kvinner, ifølge tall fra Kreftregisteret.

FOREBYGG

Tall fra Kreftregisteret som ble presentert i går, viser at 30 099 personer fikk ulike former for kreft i 2012. Av dem var nærmere 1800 føflekkreft.

Risikoen for å få kreft har i femårsperioden 2008–2012 økt med 4,5 prosent for menn og 2,3 prosent for kvinner sammenlignet med femårsperioden før.

De siste 60 årene har forekomsten av føflekkreft i Norge nesten ellevedoblet seg, til tross for at kreftformen er en av de enkleste å forebygge.

Føflekkreft, som er den mest alvorlige formen for hudkreft, er nå den fjerde vanligste kreftformen blant både kvinner og menn.

–Føflekkreft kan forebygges ved å følge solvettreglene. Det innebærer blant annet at du ikke skal bli solbrent. Men nordmenn har en enestående evne til å bare kaste klærne og sole seg når våren kommer. I tillegg reiser vi gjerne til Syden flere ganger i året. De fleste av oss har en lys hudtype som ikke er laget for å få så mye sol på seg, sier Rustad, og ramser opp forebyggende faktorer:

– Husk solkrem, skygge midt på dagen, klær og solhatt eller caps – særlig for små barn og menn med lite hår.

Over 90 prosent av hudkrefttilfellene har sammenheng med UV-stråler, som hovedsakelig kommer fra sol og solarium.

– Vi er lite glade i at unge tar solarium, sier Rustad.

SIER IFRA

Om Vivi Saure ser en mistenkelig føflekk på en venninne eller et familiemedlem, sier hun ifra.

–Om jeg ser at noen jeg er på stranden med begynner å bli røde, gir jeg også en lyd, sier hun.

Saure har et tydelig budskap:

– Dessverre tror jeg mange er litt for trege med å sjekke føflekkene sine. Ikke vent om du ser en mistenkelig endring!

Artikkeltags