Tiggeforslag høster kritikk fra flere hold

politimester Anstein Gjengedal og stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon passerer en tigger i Oslo. Et forslag fra Høyre om å forby tigging høstyer nå motbør.

politimester Anstein Gjengedal og stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon passerer en tigger i Oslo. Et forslag fra Høyre om å forby tigging høstyer nå motbør. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Å forby tigging bidrar ikke til et bedre liv for dem som trenger det mest, mener Kirkens Bymisjon.

DEL

En aksjonsgruppe for rombefolkningen kaller forslaget «et gufs fra fortiden».

Høyres forslag om tiggeforbud - som landsmøtet vedtok etter heftig debatt søndag - er ment som et ledd i kampen mot menneskehandel og organisert kriminalitet.

– UHELDIG

Å forby symptomer på sosial nød og utenforskap er uheldig, og det bidrar ikke til et bedre liv for dem som trenger det mest, mener konstituert generalsekretær Johannes Heggland i Kirkens Bymisjon.

– Folk tigger på grunn av fattigdom og utestengelse, selv om det også finnes eksempler på kobling mellom menneskehandel og tigging. Men vi har fra før et lovverk for å bekjempe menneskehandel, utnytting og kriminalitet. Å forby selve tiggingen for å få bukt med kriminalitet, er en argumentasjon jeg ikke kjøper, sier Heggland til NTB.

– Nøden er der. Europa er et område med store kontraster, og det hjelper ikke at vi skjuler nøden. Det viktigste er å få bukt med fattigdommen. Det kan være ubehagelig å se så store sosiale kontraster i hverdagen, men det ubehaget må vi likevel tåle, sier han.

– SITUASJONEN VIL FORVERRES

Hvis Høyres forslag gjennomføres, vil det forverre problemene og skyve mange over i prostitusjon og kriminalitet, mener aksjonsgruppa Folk er Folk. Gruppa - som engasjerer seg for utenlandske tiggere - kaller forslaget et gufs fra fortiden.

– Premisset om at mer og mer tyder på at tigging skjuler menneskehandel og kriminalitet, er også positivt feil. Både forskningen og politiet avkrefter dette, og det kan bare forstås som ondsinnet ryktespredning når Høyres representant i justiskomiteen fortsatt hevder denne gamle rasistiske påstanden. Det er ikke en stortingsrepresentant verdig, sier Bjønnulv Evenrud, sekretær i Folk er Folk.

ADVARER HØYRE

Karin Andersen (SV), nestleder i Stortingets arbeids- og sosialkomité, omtaler forslaget som «renovasjonspolitikk».

– Rombefolkningen jages over hele Europa. I flere land piskes hat mot utsatte minoriteter opp. SV vil advare Høyre mot den veien de nå velger, sier hun.

Organisert, pågående eller truende tigging, samt menneskehandel er forbudt, argumenterer SV-representanten.

– Skal rombefolkningen kunne komme ut av elendigheten som driver dem hjemmefra, mener SV at europeiske land må samarbeide om tiltak som bedrer nøden. Nå i bank- og finanskrisetider kuttes velferd i nesten alle land, og nøden øker. Jeg kan ikke forestille meg at det brukes ei krone til romfolket. Vi må se om vi kan bruke EØS-midlene til tiltak i hjemlandene som bedrer romfolkets kår, sier Karin Andersen.

Artikkeltags