– Vi er forpliktet til å fortløpende hjelp på humanitært grunnlag til de som befinner seg i Bergen, sier sosialbyråd Lisbeth Iversen (KrF) til BA.

Sosialbyråd Lisbeth Iversen (KrF) i Bergen vil at kommunen skal dele ut polletter til tiggere og hjemløse kan bruke offentlige toaletter gratis og for å dusje i Sentralbadet.

Det var Bergens Tidende som først meldte om saken.

– VIL IKKE MERKE DET

Hun ser for seg en håndfull kort som deles ut med omhu, for eksempel administrert av Robin Hood-huset.

– Robin Hood-huset har vist seg å være veldig flinke på å gi et helhetlig tilbud til arbeidssøkende og tilreisende, sier hun.

Iversen sier ordningen er for de som har det aller mest krevende.

– De fleste går stille og rolig og betaler for seg selv, men det vil være noen som er i akutte situasjoner trenger å få gratiskort.

– Dette er bare snakk om et titalls personer, og ingen vil merke det, mener hun, som ønsker å begynne med ordningen så fort som mulig.

Åpningstidene er slik at anleggene kan brukes på tidlig morgen og sen kveld. Iversen påpeker at de kommualt betalte dusj- og dobesøkene skal foregå i vanlig åningstid.

IKKE-STIGMATISERE

Byrådet i Bergen har takket nei til pengene som regjeringen sist uke la fram til akuttiltak for tiggere. Kommunen tar regningen selv.

– Vi ønsker ikke å sette opp brakker der folk kan peke og si at «der er de fattige, nå skal de på do». Vi vil bruke de anleggene vi har, sier Iversen.

Hun vil blant annet sørge for at kommunens kart som viser offentlige toalett, blir tilgjengelig på rumensk og spansk.

Sosialbyråden påpeker imidlertid at situasjonen i Bergen er en helt annen enn i Oslo.

– Så langt går det rolig for seg her. Vi snakker ikke om mange personer, bare noen titalls. Dette kan vi håndtere, sier Lisbeth Iversen.

Lisbeth Iversen (KrF), skal over helgen orientere bystyret om planane.

– Jeg ser ikke for meg noe stor byråkratisk prosess på dette, og vil ha ordningen i gang så fort som mulig.