Til himmels med «Svevende ord»!

Artikkelen er over 18 år gammel

Det tok Einar Irjan Ananiassen (27) og John-Patrick Skaar (27) 40 timer foran datamaskinen for å oppnå kultstatus blant norske internett-surfere. I går rykket satiriske «Svevende Ord» til topps på listen over landets mest populære, private hjemmesider, med over 20.000 treff. Men det kommer mer. Mye mer.

DEL
I tre uker har de vært et mysterium for nettsurferne. Menneskene bak «Svevende Ord» har fått kjære venner og bitre fiender, men få har visst hvem de egentlig er.

Tre helger og 40 timer bak dataskjermene var nok. Nå er bergenserne både helter og skurker i cyberspace.

KULTSTATUS
Tirsdag den 23. november kunne BA bringe nyheten om at pastor Enevald Flåten i Levende Ord mener griser vet bedre enn homofile.

– Det var dråpen som fikk begeret til å renne over. Jeg har faktisk fulgt en del med på Levende Ord TV, og har irritert meg over at menigheten rakker ned på minoritetsgrupper som tilfeldigvis har en annen oppfatning av virkeligheten enn de selv, sier Ananiassen.

Så satte 27-åringen seg foran datamaskinen. På tre uker har de nådd kultstatus blant norske nettsurfere. Bare i går hadde siden 20.000 treff, og seilet til topps på listen over landets mest populære hjemmesider.

– Vi visste at det her kom til å ta av. Hjemmesiden har tre slags typer potensielle besøkende; kristne som blir provosert av innholdet, ikke-kristne som bli provosert fordi de ikke forstår ironien og de som bare er på jakt etter en god latter. Og det er jo det det egentlig er, en god latter. Men det finnes en alvorlig undertone.

– Og det er?

– Et av de viktigste fundamentene i et demokrati er religionsfrihet. Men når enkelte grupper bruker religionsfriheten sin til å fortelle andre mennesker at de er syke i hodet eller «må reddes», da må de også respektere at noen tar til motmæle. Og det er det vi gjør.

IKKE REDD ANMELDELSE
Flere av de besøkende som har skrevet seg inn i sidenes gjestebok har truet med politianmeldelse. Den bryr de to kompisene seg mindre om.

– Det finnes ikke noe på disse sidene som strider mot norsk lov. Ærlig talt, Otto Jespersen har harselert med de kristne i flere år, og ingen har klart å få ham dømt.

– Men det er viktig for oss å få frem at vi ikke på noen måte håper på at Levende Ord opphører å eksistere. Vi respekterer at folk er kristne og bibeltro, og forventer at de respekterer at vi ikke er det. For oss er det viktig at mennesker setter spørsmålstegn. Diskusjonsgruppen på siden viser at mange unge gjør nettopp det. Klarer vi å få til en konstruktiv diskusjon, er det bare flott.

NYE PROSJEKTER
Einar vil ta seg et par dagers permisjon fra jobben for å imøtekomme den vanvittige responsen sidene har fått.

– Vi jobber med en del nye prosjekter. Med tiden vil det bli aktuelt å samle kollekt eller åpne opp for kommersiell reklame på sidene. Snart tilbyr vi også de besøkende en hettegenser med sidens navn på. Ellers skal det blir daglige oppdateringer med fiktive nyheter fra det kristne miljøet. Vi er bare i startgropen.

– Er dere ikke redd for å skaffe dere fiender i det kristne miljøet?

– Overhodet ikke. Levende Ord har selv klart å hetse andre mennesker på en middelaldersk og gammeltestamentlig måte, som etter vår mening avslører en menneskefiendtlig og reaksjonær bevegelse.

Artikkeltags