Onsdag morgen la næringsminister Monica Mæland ned grunnsteinen til den nye bossnetterminalen i Jekteviken.
Grunnsteinen var selvsagt laget av et gammelt bosspann og markerer byggingen av den første oppsamlingsterminalen for bossnettet på den gamle gassverktomten.
Herfra skal to gigantiske «støvsugere» suge opp bosset til 3000 husstander på Nøstet, deler av Nygårdshøyden, Skottegaten, Engen, Veiten og Christian Michelsensgate.
Vil gjøre sentrum renere
– Det er syv år siden bestyret vedtok å bygge ut bossnettet i Bergen sentrum. Det var en krevende beslutning, og det er ikke til å legge skjul på at det har tatt mye lenger tid enn planlagt. Men slik er det ofte med store prosjekter. Jeg er svært glad for at vi nå får bossnettet på plass. Det vil gjøre sentrum renere, i tillegg slipper vi både bosspann og bossbiler som forurenser bykjernen, sier Mæland.
Den nye bossnetterminalen skulle egentlig stått klar for tre år siden, men problemene har stått i kø for Bir Nett.
I en evalueringsrapport som BT tidligere har omtalt, kommer det frem at offentlig treghet må ta på seg mye av skylden for forsinkelsene. Spesielt når det gjelder lokalisering av tomtene til bossterminalene.
Byens mest forurensede tomt
Da det først ble bestemt at Bir Nett skulle få bruke byens mest forurensede tomt til bossnettterminal, måtte en ut med 15 millioner kroner å rense den gamle gassverktomten i Jekteviken for miljøgifter.
Mange av graveprosjektene for å legge ned rør i Bergen sentrum er blitt utsatt fordi kommunen eller veivesenet brukte lang tid på å gi gravetillatelser.
– Denne grunnsteinen er derfor svært etterlengtet. Nå er det ikke lenge til to store støvsugere, med en sugekraft tilsvarende 1500 støvsugere skal suge opp bosset til flere tusen husstander i sentrum. Jeg gleder meg, sier daglig leder i Bir Nett, Terje Strøm.
Ifølge BIR blir bossnettet i Bergen et av verdens største underjordiske rørsystem for innsamling av boss fra 550 nedkast. I den delen av bossnettet som åpner i høst er det cirka 120 nedkast. Prinsippet er å frakte bosset ved hjelp av luft.
Kildesortering til sentrumsbeboere
– Med bossnettet forsvinner bosspannene fra gatene. Kundene får også et bedre kildesorteringstilbud. Det har ikke sentrumsbeboerne hatt, sier Mette Nygård Havre, kommunikasjonssjef i Bir AS.
De kommende årene er det planlagt at bossnettet blir utvidet til å dekke hele Bergen sentrum. Kundene blir koblet på etter hvert som utbyggingen skrider frem.
– Den andre terminalen i sentrum har vært planlagt i området rundt Nygårdstangen og trekanttomten. Kommunen ser nå på en løsning hvor terminalen kan plasseres i et nybygg i Nygårdsgaten, sier Terje Strøm.
Han sier at det er planlagt at omlag 10.000 husholdninger i Bergen sentrum skal ta i bruk bossnettet i årene som kommer.
– Det er planlagt en bossterminal i Sandviken, men den er ikke vedtatt og ligger noen år frem i tid, sier Strøm.
Foreløpig har arbeidet med det nye bossnettet kostet 300 millioner kroner.