Gå til sidens hovedinnhold

Tjener millioner på nettpoker

Artikkelen er over 17 år gammel

Her hjemme straffes ulovlig pokerspilling med inntil tre års fengsel. Men på internett tjener flere titalls kortproffer fra Bergen millioner.

Når halvfulle engelskmenn og tyskere dumper ned foran datamaskinen ved midnatt, slår de bergenske pokerekspertene til. Via nettet lopper de utlendingene for både hundre- og tusenlapper.

En lokal spiller vant 20 000 pund, eller 255 000 kroner, på én kveld.

BA vet at minst ti bergensere lever av å spille poker på internett. I perioder kan tallet være så høyt som 40 personer.

– Ryktene går, og man finner fort ut på hvilke nettsteder de dårlige pokerspillerne befinner seg, opplyser en kilde til BA.

– IKKE UMORALSK

Bergen huser mange av landets beste nettspillere, noen med inntekt på flere millioner kroner den siste treårsperioden.

– Vi føler ikke at det vi driver med er ulovlig. Poker er et ferdighetsspill, ikke lotto. Jeg har vunnet 100 000 kroner, men også tapt 30 000 på en kveld. Jeg har et avslappet forhold til penger, og satser ikke mer enn jeg har råd til, forteller en spiller i 30-årene til BA.

Man blir sjelden rik over natten. Gambling er hardt arbeid, hvor man «vinner noen tusen eller taper noen tusen» i løpet av en arbeidsdag. Millioner av mennesker spiller poker på nettet, alle med drøm om å vinne.

– Man kan tjene én million på et år, det avhenger av hvor høyt du spiller. Poker kreves tålmodighet og disiplin. Man må bruke mye tid på å finne ut hvor det er penger å hente, men også hvem man ikke bør prøve seg mot, sier en pokerproff til BA.

SKJULER SPORENE

I motsetning til i de fleste andre land er pokergambling ulovlig i Norge. Vi må også skatte av gevinsten. Dersom noen prøver å sko seg økonomisk på casinodrift eller ulovlige pokerlag, kan man få bøter eller fengsel i inntil tre år.

De bergenske proffene omgår reglene ved å spille på utenlandske servere som ikke rammes av norsk lov: William Hill Poker, Poker Stars, Ladbrokes og Party Poker, for å nevne noen av de største.

Gevinstene utbetales fra kontoer, som er vanskelige å spore, på eksotiske øyparadiser. Ulempen er at spilleren heller ikke kan kreve inn penger med hjemmel i norsk lov. Denne må selv sjekke nettsidens seriøsitet før spillet starter.

En kilde i miljøet, som ikke legger skjul på at han ønsker skattefritak for alle sine pokergevinster, sier det slik:

– Vinner jeg 100 000 kroner har jeg satset 50 000, kanskje over det dobbelte. Er det da riktig å måtte skatte av gevinsten, selv om jeg totalt går ut i tap?