Gå til sidens hovedinnhold

Fortsatt ingen kontakt mellom lokførerne og NSB

Artikkelen er over 5 år gammel

Det betyr at tog vil innstilles på grunn av streik også utover i denne uken.

Streiken i Lokomotivmannsforbundet startet torsdag 29. september. Det var etter at meklingen mellom LO Stat og Spekter, som representerer henholdsvis Norsk Lokomotivmannsforbund og NSB, brøt sammen.

I første omgang rammet den Østlandet, men streikens opptrapping fredag 7. oktober ga merkbare følger også her. Nå er syv lokførere ute i streik i Bergen, og dette får følger for Bergensbanen og lokaltogene til Voss og Arna.

– Det er viktig å vite at hvilke avganger som er berørt varierer fra dag til dag. Hva som innstilles avhenger av hvor lokførerne skulle kjørt, sier kommunikasjonsrådgiver i NSB, Gina Scholz.

Kun 24 timer frem

Hun oppfordrer alle reisende til å sjekke avgangene på NSB-appen, eller på nettsidene deres. Der oppdateres informasjonen kontinuerlig.

– Men informasjonen vi har er bare sikker 24 timer frem i tid, sier Scholz, og ber derfor reisende dobbeltsjekke avgangene.

I enkelte tilfeller kan det oppstå endringer også etter dette, for eksempel hvis et tog ikke er der hvor det skal være til avgang, legger hun til.

I helgen som var ble mye av trafikken på Bergensbanen innstilt, samt noe av trafikken fra Bergen til Voss og Arna. Særlig på Bergensbanen har dette ført til at de gjenværende togene har blitt fullbooket raskt, og det blir dermed vanskelig å reise mellom Oslo og Bergen med tog.

– Vi opplever at mange har fått dette med seg, og kunnet gjøre tilpasninger i sine reiseplaner. Det er høstferie, og mange er berørt. Samtidig er det er ikke like mange som reiser med lokaltogene, poengterer Scholz.

Det neste døgnet innstilles tre av avgangene fra Oslo i retning Bergen, og to i motsatt retning.

Fra Bergen til Voss er avgangen klokken 2042 i kveld berørt, samt klokken 1358, 1614 og 1758 i morgen. I motsatt retning går ikke toget klokken 2239 i kveld, samt 1539 og 1940 i morgen.

Strides om utdanning

De to stridene partene har mandag ettermiddag ikke vært i kontakt, og streiken fortsetter fremover.

Striden mellom Norsk Lokomotivmannsforbund og NSB står om hvilke krav som skal stilles til lokførernes opplæring.

– Årsaken til at vi streiker er at vi vil sikre kompetansen til de som kjører tog. Den er ikke ivaretatt av offentlige forskrifter, og må sikres i tariffavtalen, sier leder i Norsk Lokomotivmannsforbund, Rolf Ringdal, til BA.

Forbundet er sterkt kritiske til at arbeidsgiveren ikke vil inkludere opplæring i tariffavtalen, og frykter at kostnadsbesparing skal bety en kortere utdanning i fremtiden. I dag er utdanningen toårig.

Til sammen er 118 lokførere i streik fra lørdag: 33 i Moss, 29 i Ski, 28 i Lillestrøm, 19 i Oslo, 7 i Bergen, 1 i Trondheim og 1 i Kristiansand.

Kommentarer til denne saken