Tok med lærling (18) i bil full av feil og mangler før dødskrasj

Den 18 år gamle mannen fra Sotra satt fastklemt og døde etter at bilen han var passasjer i havnet i sjøen i Austevoll.

Den 18 år gamle mannen fra Sotra satt fastklemt og døde etter at bilen han var passasjer i havnet i sjøen i Austevoll. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Bilen var begjært avregistrert og lasten på tilhengeren var dårlig sikret. En 26 år gammel tømrer møter i dag i retten, tiltalt for uaktsomt drap.

DEL

Den 18 år gamle lærlingen Christer Lynglund fra Sotra mistet livet i den tragiske ulykken på Austevoll om kvelden 2. februar i 2012.

I dag startet rettssaken i Nordhordland tingrett. 26-åringen erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen.

De skulle gjøre støpearbeid på en hytte tømreren/byggmesteren hadde på Austevoll.

– En tragisk ulykke. Avdøde var lærling hos tiltalte. Han var en glad og omsorgsfull gutt som stilte opp når noen trengte hjelp, sa aktor, politiinspektør Per Johan Askevold.

Lynglund bodde hjemme hos foreldrene og hadde gjort ferdig tømrerlinjen på videregående.

Han var tatt opp som lærling hos den 26 år gamle byggmesteren.

I en utforkjøring ble Lynglund sittende fastklemt i bilen og dykkere måtte settes inn. Han ble erklært død samme kveld.

PÅVIRKET KJØREEGENSKAPENE

Ifølge etterforskningen skulle bilen aldri skulle ha vært ute på veiene. I tillegg var lasten mangelfullt sikret, går det frem av tiltalen som statsadvokaten i Hordaland har tatt ut.

Politiet har tidligere opplyst at det verken var rus eller høy fart inne i bildet i forbindelse med ulykken.

Nissan-bilen var ombygd uten godkjenning ved at karosseriet var hevet og påsatt uoriginale dekk og med store mangler som virket inn på bilens bremse-, styrings og kjøreegenskaper.

Passasjersetet foran hadde kun en fransk treskrue som eneste sikring i ett av fire festepunkter. Ved pålagt periodisk verkstedskontroll høsten før, ble bilen ikke godkjent.

På tilhengeren var det plassert en sekk med 8-900 kilo sand som kun var sikret med én stropp. I baksetet på bilen lå det tre sementsekker på 25 kilo uten noen form for sikring, ifølge tiltalen.

RASTE NED SKRÅNING

Tilhengeren var ikke tilkoblet strøm og hadde derfor ingen lys.

Statsadvokaten mener 26-årigengen ikke tok nok hensyn til hvordan forholdene påvirket bilens egenskaper og at han ikke innrettet kjøringen etter det, eller forholdene på stedet.

Han mistet kontrollen, tilhengeren dro mot venstre og falt av hengerfestet i sammenstøtet med terrenget. Bilen krysset veibanen og kjørte utfor på høyre side, for så å rase ned en skråning og bli liggende på taket i sjøen.

Helge Wesenberg er bistandsadvokat for de etterlatte, og han opplyser til BA at det vil bli fremmet erstatningskrav mot sjåføren under rettssaken.

Strafferammen for uaktsomt drap er inntil tre års fengsel.

Artikkeltags