Demonstrerte mot endringer i abortloven: – Jeg kjenner på forakt og sinne

Agnethe Lund er gynekolog og fødselslege. Hun var en av flere appellanter.

Agnethe Lund er gynekolog og fødselslege. Hun var en av flere appellanter. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Svært mange mennesker møtte opp på Torgallmenningen lørdag for å protestere mot mulige endringer i abortloven.

DEL

Bakgrunnen er Erna Solbergs uttalelser om at regjeringen kan forhandle med KrF om endringer i abortloven.

Demonstrantene er bekymret for hva slags endringer Solberg-regjeringen vil gjennomføre i abortloven, og at det kan svekke kvinners rettigheter.

– Jeg har møtt hundrevis av kvinner som begjærer svangerskapsavbrudd. Jeg har vært medisinsk ansvarlig for like mange aborter. Ikke én gang har jeg tenkt at her var det bedre om jeg fikk bestemme over kvinnens liv i en nemnd.

– Ikke én gang, gjentok fødselslege og gynekolog Agnethe Lund da hun talte fra scenen på Torgallmenningen lørdag ettermiddag.

– Maktspill og ignoranse

– Den som skal leve med konsekvensene er den beste til å velge, sa hun videre.

– Maktspill, ignoranse for fakta og feilslått retorikk skaper politikerforrakt. Det er en forakt og et sinne som jeg kjenner på nå. Vi som står her må slå ring om selvbestemmelse. Ikke rør abortloven, avsluttet Lund sin tale med, og fikk høylytt applaus.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Her taler Sofie Marhaug i Rødt til den store forsamlingen på Torgallmenningen.

Her taler Sofie Marhaug i Rødt til den store forsamlingen på Torgallmenningen. Foto:

«Vi finner oss ikke i at kvinners rett til eget liv og egen kropp tråkkes på og rives ned. Ikke rør abortloven, Erna!», er den klare oppfordringen en lang rekke organisasjoner har sluttet seg til.

Det gjelder blant andre Kvinnefronten i Bergen, Hordaland SV, 8. mars i Bergen, Hordaland Arbeiderparti, Arbeiderpartiet i Bergen, Rødt Bergen, Fett, LO Ungdom Hordaland, Kvinneaktivistene og Kvinnegruppa Ottar.

– Hei, Erna. Hvordan synes du dette går? Dette er din by. Dette er dine folk. Dette her er dine jenter. Du er statsminister for oss. Du er leder av Høyre. Torgallmenningen sier nei til det du holder på med, startet stortingsrepresentant Jette Christensen (Ap) sin appell med.

– Erna, skjerp deg! Jenter fra Bergen er ikke til forhandling, avsluttet hun med.

Også Alexandra Koren i Kvinnefronten, Anna Watson i Kvinnegruppa Ottar, Sofie Marhaug i Rødt Hordaland, Marie Follesø i Bergen RU og Hilde Boberg i Bergen SV holdt appeller.

I tillegg til demonstrasjonen på Torgallmenningen i Bergen, er det planlagt demonstrasjoner 27 andre steder i landet.

Grillet i spørretimen

For få dager siden ble Erna Solberg og hennes regjering bombardert med spørsmål om abort i Stortingets ordinære spørretime, meldte NTB.

SV-leder Audun Lysbakken ville vite om det er aktuelt for regjeringen å gjøre endringer i den mye omtalte paragraf 2c i abortloven, som åpner for abort etter svangerskapets tolvte uke når det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom.

– Jeg har åpnet for forhandlinger om to områder i abortloven i eventuelle forhandlinger med KrF. Det ene er fosterreduksjon og den delen som oppfattes som et diskriminerende element i paragraf 2c i abortloven, sa Solberg.

Å endre paragraf 2c er ikke Høyres politikk, slo Solberg fast, ifølge NTB.

– Vi er derimot åpne for å forhandle om utformingen av denne bestemmelsen, under noen klare forutsetninger - at kvinners rettigheter ikke skal svekkes, og at det skal legges større vekt på kvinners og familiers vurdering av egen livssituasjon, sa hun.

Jette Christensen (Ap) holdt appell på Torgallmenningen lørdag.

Jette Christensen (Ap) holdt appell på Torgallmenningen lørdag. Foto:

Artikkeltags