Her løfter de på plass 46 meter og fire tonn takrenne

  Søndag ettermiddag ble takrennen til de første seks søylene på Torgallmenningen heist på plass. Video: Bente-Line Svellingen

  – Jeg er stein fornøyd. Dette er ikke noe annet enn helt rått!

  DEL

  Det sier prosjektleder Tor Benjaminsen i Størksen Rustfri Industri til BA bare minutter etter at den gigantiske takrennen i stål er løftet opp over de seks første søylene på Torgallmenningen.

  – Det er klart at dette er en statusjobb for Størksen. Vi har jobbet for Breivik i ti år, både i Fyllingsdalen og på Lillehammer. Det er spesielt for oss å gjøre denne jobben, fordi Breivik visste at han selv ikke kom til å være i live lenge nok til å oppleve det selv, sier Benjaminsen til BA.

  Saken fortsetter under bildet.

  I ett enkelt løft ble den 46 meter lange og fire tonn tunge takrennen heist på plass søndag ettermiddag.

  I ett enkelt løft ble den 46 meter lange og fire tonn tunge takrennen heist på plass søndag ettermiddag. Foto:

  – Ilddåpen

  Søndag ettermiddag startet arbeidet med å få takrennen på plass. Den er 46 meter lang, og kom i fire deler som ble sveist sammen på stedet. Deretter festet to kranbiler stroppene sine til gigantrennen, og løftet den opp.

  – Den største utfordringen med denne jobben er at alt skal passe sammen, helst på første forsøk. Rennen skal festes til søylene og til veggen i den ene enden. Deretter skal glassbærerne festes til veggen. De har vært til renovering, forklarer Benjaminsen.

  Saken fortsetter under bildet.

  Tor Benjaminsen var et eneste stort smil etter at rennen var på plass og arbeidet med å feste glassbærerne var i gang.

  Tor Benjaminsen var et eneste stort smil etter at rennen var på plass og arbeidet med å feste glassbærerne var i gang. Foto:

  Mens søylene er laget i Kina, er andre deler bygget i Tyskland, og i Bergen.

  – Dette løftet var ilddåpen. Da vet vi at de andre tre løftene går bra. Halvannet års arbeid ligger bak det vi gjør her nå, sier Benjaminsen.

  Totalt skal 24 søyler opp i fire kvartaler. De to første som skal tas er de to nærmest Sjømannsmonumentet. Der er takrennene 46 meter, mens de to andre som ligger nærmest Den blå stein er på 35 meter hver.

  Saken fortsetter under faktaboksen.

  Bård Breivik og søylene på Torgallmenningen

  • Bård Breivik ble født i Bergen i 1948. Han var en norsk billedhugger og skulptør fra Laksevåg. Søylene på Torgallmenningen var et av Breiviks største kunstneriske prosjekter. Granittsøylene ble avduket 17. mai 1999, og ble gjenstand for mye debatt. Blant annet finner man kunst av Bård Breivik i Fyllingsdalen, på Spelhaugen.
  • Bård Breivik døde av kreft i 2016.
  • Bystyret i Bergen vedtok i 2016 å skifte ut granittsøylene og utbedre glasstaket på Torgallmenningen.
  • Arbeidet med å montere de nye søylene vil pågå frem til våren 2020.
  • Søylene er produsert i Kina, og prosjektet er gjennomført av Størksen Rustfri Industri AS og Bård Breivik AS.
  • Det er Bymiljøetaten som har det overordnede ansvaret for «søylekameratene».

  Gleder seg masse

  Atle Nygard i Betongindustri har ansvar for fundamentene og støpingen. Også han var spent før det store løftet søndag ettermiddag.

  – Dette er litt på siden av det vi vanligvis driver med, men det er en veldig spennende jobb. Alt har gått etter planen så langt, sier han til BA.

  Utenfor byggegjerdene stoppet mange opp for å kikke på arbeidene. To av dem var Elin Madsen og Arild Gaska.

  – Å, jeg gleder meg så masse til dette blir ferdig. Jeg tror det kommer til å bli kjempefint. Jeg likte de andre søylene, men disse tror jeg blir enda finere, sier Madsen begeistret.

  Gaska funderer litt over hvordan de setter alt sammen, og hvordan søylene av syrefast stål skal fungere sammen med takrennene.

  – Men dette har de helt sikkert tenkt på. Dette blir i alle fall jækla fint, konkluderer han.

  Elin Madsen og Arild Gaska gleder seg til søylene skal avdukes.

  Elin Madsen og Arild Gaska gleder seg til søylene skal avdukes. Foto:


  Artikkeltags