Bremsene holdt 800 (!) grader

Et polsk vogntog ble stoppet med rødglødende bremser på Romslo tirsdag.

Et polsk vogntog ble stoppet med rødglødende bremser på Romslo tirsdag. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

– Dette kunne gått virkelig ille, sier kontrolløren fra Statens vegvesen.

DEL

Tirsdag klokken 1300 ble en polsk sjåfør i et polskregistrert vogntog stoppet i en tungbilkontroll ved Romslo. Inspektørene kjente raskt på lukten utenfor vogntoget at ikke alt var som det skulle.

LES OGSÅ: Farligere vogntog

– Vi oppdaget raskt at det var varmgang i en aksling. Bremseskiven var rødglødende. Det er ikke noe særlig å ha slike kjøretøy på veiene, så vi er glade for at vi fikk stoppet ham, sier kjøretøykontrollør i Statens vegvesen, Jan Rune Presttun til BA.

Kjøreforbud

Sjåføren fikk kjøreforbud umiddelbart, og fikk alle sine kjørepapirer inndradd. Vogntoget var lastet med tompaller og var på vei fra Bergen til Sverige.

– Bremsene holdt omkring 800 grader, og da er det stor fare for at vogntoget tar fyr. Man blir oppgitt over å stoppe slike sjåfører. Med tunnelbrannene friskt i minne, så er det viktig å få slike kjøretøy av veiene, sier Presttun.

FIKK DU MED DEG DENNE? Vogntoget fikk kjøreforbud på stedet

I alt 70–80 vogntog ble kontrollert på Romslo i løpet av seks timer tirsdag.

– Dette var den mest graverende mangelen vi avdekket i dag, ellers var det stort sett småplukk. Denne sjåføren må nå skifte bremsene sine før han får papirene tilbake. Uten papirer kan han ikke kjøre noe sted. Om han velger å skifte dem på stedet eller fjerne bilen med bilberging er opp til ham. Han må uansett til kontroll hos oss før han får papirene tilbake, sier Presttun.

Vil kjøre videre

Det er ikke ofte kontrollørene ser rødglødende bremser.

– Heldigvis ser vi sjeldent slike tilfeller. I tillegg til at han selvsagt ikke har bremsekraft på den akslingen, er dette svært brannfarlig. Han er i tillegg lastet med trevirke. Dette kunne gått virkelig ille, konkluderer Presttun.

Ifølge kontrolløren var sjåføren overrasket da han fikk se de rødglødende bremsene sine.

– Han mente selv at han kunne kjøre videre når de hadde kjølt seg ned, men det er selvsagt ikke aktuelt. Han må skifte bremser før han får papirene tilbake, sier Presttun bestemt.

Artikkeltags