Siden mars har det sett ut som en som en «slagmark» like utenfor salongen til Magali Ferreira Strandskog.
Hun driver Proff Negledesign i Østre Murallmenningen.
– Graving og dårlig fremkommelighet gjør at mine drop-in-kunder har forsvunnet. Tidligere hadde jeg seks til ti daglig, nå er jeg heldig om det kommer en, sier Ferreira Strandskog.
– Tar for lang tid
Et stort område ved Strandgaten, C. Sundts gate og Østre Murallmenning er sperret av.
Gravemaskiner, ledninger og store hull i bakken er gjerdet inn. Fotgjengere må smyge seg langs trange gangveier og ofte gå omveier for å komme frem til enkelte forretninger.
– Jeg taper mye penger på gravearbeidet. Det er fortvilende da dette er mitt levebrød. Det er også svært belastende på grunn av støy og skitt.
– Jeg frykter for salongen min, men nekter å gi meg. Jeg har jo forståelse for at de må skifte ut vann- og avløpsledninger, men synes det har hatt svært lang tid. Jeg har hørt at de skal være ferdig til desember, men tviler på det, sier Ferreira Strandskog.
Les også: – Flere store gravearbeider i sentrum til høsten
Omsetningen stupte
Også Jan Petter Johansen som driver Bergen antikk og varehandel i C. Sundts gate fortviler over situasjonen.
– Graveklubben begynte utenfor butikken i vår. De stengte av deler av gaten slik at det var så vidt folk hunne komme inn i butikken min.
– Før gravingen hadde jeg en omsetning på rundt 50 000 kroner i uken. På det verste har omsetningen vært nede i 10 000 kroner uken.
Han sier det er vanskelig å bevise at det er gravearbeidet utenfor som har skylden.
– Men jeg ser jo at redusert fremkommelighet og støy har mye å si. Det er jo ikke slik at vi får redusert husleie eller andre kostnader fordi de graver like utenfor, sier Johansen.
Hele Ibsens gate skal graves opp
Savner informasjon
Han savner mer informasjon om selve graveprosjektet.
– Dessuten blir jeg oppgitt over at det tar så fryktelig lang tid. Jeg kan leve med bråk og vanskelig tilkomst i et par måneder, men når det varer og varer, tærer det på både inntekt og tålmodighet, sier Johansen.
Gravearbeidet i området er bare et av flere gravearbeid i sentrum denne høsten. Også her er det Graveklubben, et samarbeidsprosjekt mellom BKK Nett AS, BKK Varme AS, BIR Nett AS, Vann- og avløpsetaten i Bergen kommune og Telenor, som er i sving.
– Jeg har forståelse for at butikkeiere og beboere blir utålmodige, men jeg håper de skjønner at infrastrukturen må fornyes. Vi legger inn nye vann- og avløpsledninger, vi etablerer overvannsledninger og får på plass fjernvarme som skal forsyne hele Nordnes, forklarer utbyggingsansvarlig Daniel Frantzen i BKK Varme.
I tillegg holder BIR Nett på å etablere sitt nye bossnett og BKK Nett sikrer strømforsyningen på Nordnes som skal gå over fjorden og opp ved Koengen.
– Vi prøver å gjøre det så smertefritt som mulig, men vi kan vi ikke stenge av gaten, skru av strømmen og fjerne fotgjengere. Det er et krevende puslespill å grave i sentrum, sier Frantzen som håper store deler av prosjektet skal stå ferdig i slutten av desember.
Bossnettet åpner nå
Han påpeker at Graveklubben har hatt fokus på informere butikkeiere og beboere som har blitt berørt.
– Vi er livredde for å gå på dette fortauet
– Dessuten har vi prøvd å ta hensyn til at vareleveringen i Gågaten skal gå så greit som mulig. Østre Murallmenningen og området rundt vil se flott ut når vi er ferdige, og ha en vesentlig høyere standard.
Neste uke åpner første del av bossnettet. Det vil si «Blått Nett» som er bossnettet på Nordnes, Nøstet, Nygårdshøyden, Engen og Sydnes. Det vil i løpet av oktober og november åpne i gate for gate, og «Blått nett» forventes å stå helt ferdig i 2018.
Videre er det planlagt byggestart for «Grønt nett», som omfatter Nygård, Vågsbunnen, Strandkaien og Byparken, i 2016. Dette anslås å være ferdig i 2020. Bryggen og Sandviken, som skal ha «Rødt nett», starter forprosjekt i 2016.