Politiet vil ha dashbord-videoer

Her dundrer brøytebilen av gårde på gangeveien. Kjøringen ble filmet av en bilist med mobiltelefon.

Her dundrer brøytebilen av gårde på gangeveien. Kjøringen ble filmet av en bilist med mobiltelefon.

Artikkelen er over 2 år gammel

– Videoer som dokumenterer graverende kjøring, vil vi gjerne ha tilsendt, sier leder for trafikkseksjonen hos bergenspolitiet.

DEL

Nylig ble en livsfarlig forbikjøring på E16 mellom Voss og Vinje fanget på film. Kjøringen ble filmet både av bilen som kom imot, og av bilen som lå bak.

Saken etterforskes av politiet på Voss. De har nå både bil og navn på føreren, og jobber med å få vedkommende inn til avhør.

Onsdag fikk mediene tilgang til en video av en brøytebil i stor fart bortover en gang- og sykkelvei ved Bergen fengsel (se video nederst i saken).

Vil ikke ha mobilfilming

I videoen kan man se at brøytebilen kjører rett forbi en bil som kjører i omtrent 55 km/t på hovedveien. Fartsgrensen på hovedveien er 60 km/t.

Råkjøringen fikk umiddelbare konsekvenser. Kort tid etter at videoen ble publisert, ble brøytebilføren fratatt jobben.

– Kjøringen var kjempestygg, sier Atle Heradstveit, leder for trafikkseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon.

Filmingen av brøytebilen ble gjort av en bilist med mobiltelefon. Å kjøre bil og filme samtidig, synes ikke Heradstveit mye om.

– Når du kjører skal du til enhver tid ha fokus på trafikksikkerheten. Et lite sekunds uoppmerksomhet er nok til at det kan skje en ulykke, påpeker Heradstveit.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Atle Heradstveit vil gjerne ha flere dashbord-kameraer.

Atle Heradstveit vil gjerne ha flere dashbord-kameraer. Foto:

Sikkerhet viktig

Et dashbord-kamera vil da være langt tryggere. Det monteres i bilen og gjør opptak under kjøring, uten at det må startes eller stoppes.

Han sier politiet jevnlig får tilsendt videoer fra hendelser i trafikken, og tror dette bare vil øke i omfang.

– For oss er det som er dokumentert på film bare en fordel. Videoer som dokumenterer graverende kjøring, vil vi gjerne ha tilsendt, sier han.

Del med omhu

Kommunikasjonsrådgiver i Datatilsynet, Trude Talberg-Furulund, sier til BA at man gjerne må sende video til politiet dersom man fanger opp noen som gjør noe straffbart med dashbordkamera. Deling i andre fora, som i sosiale medier, bør en imidlertid være forsiktig med.

– Man kan ta opp det man vil med et dashbordkamera i privatbil, men du må spørre om samtykke før du publiserer en video som identifiserer noen, sier Talberg-Furulund, og trekker frem bilskilt som en typisk identifiserende personopplysning som man ikke kan publisere uten samtykke.

Å plassere noen som gjør noe straffbar i en offentlig gapestokk er spesielt alvorlig, og kan ifølge Talberg-Furulund straffes strengt.

Dersom man fanger en handling man tror er straffbar, er kommunikasjonsrådgiverens oppfordring derfor helt klart:

– Det er politiets jobb å følge opp lovbrudd. Man bør derfor sende opptaket til politiet dersom man fanger opp noen som gjør noe straffbart. Deling i sosiale medier bør man være forsiktig med.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Nyttig, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige, om dashbord-kameraene.

– Nyttig, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige, om dashbord-kameraene. Foto:

– Bruken har eksplodert

Bruk av dashbordkamera har eksplodert. Det er i hvert fall kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige sitt inntrykk.

– Vi har ikke så mange forsikringssaker ennå hvor dashbordkamera blir brukt, men jeg har inntrykk av at det blir mange flere dashbordkamera.

Voll mener at kameraet kan være både morsomt og nyttig for sjåføren.

– Det er ikke minst nyttig at det kan dokumentere en del ting som ikke burde skje langs norske veier. En del av de sakene som du ser at dashbordkamera avdekker er skikkelig ille.

Forsikringsmessig er det kun i et fåtall type saker at dashbordkamera kan være avgjørende, men i saker hvor det hersker uenighet om hvem som hadde vikeplikt for eksempel, kan det være nyttig.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken