Slik vil de tre jentene engasjere andre norske muslimer

Søstrene Balkisa, Ritaj og Zeynab er blitt aktive youtubere.

Søstrene Balkisa, Ritaj og Zeynab er blitt aktive youtubere. Foto:

Moren deres ga dem en utfordring før de fikk publisere videoer på Youtube og Facebook, men trodde ikke de skulle klare det. Der tok hun feil.

DEL

– Det er mange som mener at muslimer som oss ikke kan holde på kultur og religion, og være norsk samtidig. Derfor vil vise at det går an, sier Zeynab Mahammed (10).

– For selv om vi er født i Norge, så er det ikke sånn at vi trenger å reise tilbake til hjemlandet vårt for å lære om Islam, sier søsteren Balkisa (12).

Overtalte mamma

Sammen med lillesøster Ritaj (7) driver de tre norsk-somaliske jentene Youtube-kanalen Zabra stars og Facebook-siden Zabra Family. Men det skulle ikke være lett å overtale foreldrene om at de skulle få begynne i utgangspunktet:

– Jeg synes sosiale medier er skremmende, og sa egentlig at de måtte vente minst tre år, forklarer mamma Khadija.

– Men vi greide å overtale henne i fjor, smiler jentene.

– Ja, på en måte. Jeg ga dere en utfordring på at dere måtte lære en del av Koranen innen en viss tid. Det trodde jeg helt ærlig at dere ikke skulle gidde, men der overrasket dere, ler moren, som har blitt døtrenes faste kameradame.

Saken fortsetter under bildet.

Mamma Khadija dokumenterer det meste av det døtrene driver med.

Mamma Khadija dokumenterer det meste av det døtrene driver med. Foto:

Men selv om jentene fikk ja fra foreldrene, så skulle det likevel litt til for at de fikk publisere videoer. De måtte ha gode ideer til innhold og alt måtte ha et budskap.

– Jeg ville at de skulle engasjere folk, og at de lager noe de ikke angrer på siden, sier Khadija.

Under Ramadan laget jentene en video fra Bergen sentrum, hvor de spurte nordmenn om hva de faktisk vet om religiøse høytiden. I forkant av valget, ville de vise andre muslimer viktigheten av å stemme med videoene deres.

Lærer språk

De følger både norske og arabiske youtubere, og jentene forteller at de har blitt flinkere i både engelsk og somali etter at de begynte.

– Også har vi jo mamma som stopper oss og retter når vi ikke sier riktig. Vi må filme mye mange ganger,forteller jentene.

Familien, som er bor i Eidsvåg, er opptatt av alle religioner og livssyn. Onsdag denne uken deltok de på dialogmiddagen, som arrangeres av Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn Bergen (STLB) og Kirkelig dialogsenter.

Saken fortsetter under bildet.

Anne Sender og Gudmund Waaler ble intervjuet av Zeynab og Balkisa på scenen under dialogmiddagen.

Anne Sender og Gudmund Waaler ble intervjuet av Zeynab og Balkisa på scenen under dialogmiddagen. Foto:


Der fikk de ha et innslag på scenen foran de 80 påmeldte, og intervjuet jødiske Anne Sender, domprost Gudmund Waaler og Jannicke Troe i buddhistsamfunnet i Bergen. Jentene grillet dem på hva de kunne om islam, og stilte også spørsmål om de ulike religionene.

– Vi ser at det er mye likt mellom religionene, og synes det er veldig interessant, sier Zeynab og Balkisa.

En suksess

Dialogmiddagen er en del av Mangfoldsbyen, et fem dager langt arrangement som feirer tros- og livssynsmangfoldet i Bergen. Sajjad Younas, leder for STLB, forteller at det er viktig å møtes på måten de gjør denne uken i året.

– Her møter alle folk de ikke kjenner, og vi inviterer på den måten til dialog mellom mennesker med ulike tro og livsyn, forklarer Younas.

Saken fortsetter under bildet.

Sajjad Younas, leder av STLB, satte stemningen under latteryogaen.

Sajjad Younas, leder av STLB, satte stemningen under latteryogaen. Foto:


Han forteller at det er andre gang de har en slik middag. Den ble videreført etter at det ble en suksess i fjor:

– Vi fikk så mange gode tilbakemeldinger, så vi har skjønt at dette er noe vi må fortsette, smiler Younas.

Det tamilske koret fra St. Paul Menighet sang etter middagen.

Det tamilske koret fra St. Paul Menighet sang etter middagen. Foto:

Artikkeltags