Trør seg halvveis rundt jorden

Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Inger-Johanne Wraamann (88) og gjengen har allerede syklet halvveis rundt jordkloden. Nå har alle sykehjem i Bergen fått trimsykler.

DEL

– Skal det være en øl, spør Karin Lie mens hun «sykler» forbi Vågen pub på Strandkaien.

Både sykepleiere og beboere ved Kolstihagen sykehjem bryter ut i latter.

76-åringen legger bak seg meter for meter på trimsykkelen mens filmen på lerretet foran henne ruller forbi Kløverhuset på vei mot Blaawgården.

– Kor e’ eg no?

– Nå er du kommet til Nordnesparken, forteller avdelingssykepleier Ida Saxevik.

– Ååh, her der det lenge siden jeg har vært, sier hun gledestrålende.

GANGSPERR, IKKE BLODPROPP

I halvannet år har beboere ved demensavdelingen på Kolstihagen trent jevnlig på trimsykkelen. Noen av dem sykler over en hel mil hver dag, mens for andre holder det med fem minutter.

– Vi begynte å se effekt av syklingen allerede etter noen uker. Pasientene ble mindre urolige og engstelig, noe som er typiske kjennetegn for demente. Uten uro og angst, trenger beboerne færre medisiner. Dessuten er beboerne i bedre humør og sover godt. Det å vise film av kjente bergensstrekninger gjør at beboerne sykler lengre. Dessuten får de eldre en god følelse når det vises film fra kjente steder, sier Saxevik.

Hun sier lattermildt at prosjektet har fått uante virkninger.

– En av beboerne våknet hin dagen og hadde så vondt i foten, Vi var alle redde for at det var blodpropp og tilkalte lege. Det viste seg at han hadde gangsperr fordi han hadde syklet for langt.

ALLE HAR FÅTT SYKKEL OG TV

– Å se, nå er jeg på Akvariet. Se på de søte pingvinene. Jeg husker godt min første sykkel. En svart DBS med ballongdekk fra Amundsen på Bryggen, stråler Inger-Johanne Wraamann (88).

Sykkelprosjektet på Kolstihagen har fått ben å gå på. Fra å være et prøveprosjekt der fem sykehjem har deltatt, har nå alle sykehjemmene i Bergen fått trimsykkel med tilhørende fjernsyn.

– Før sommeren samlet vi inn resultater fra sykehjemmene i Bergen, og resultatene viser at beboerne hadde syklet fantastiske 23642 kilometer så langt. Det er mer enn halvveis rundt jordkloden, og betydelig lengre enn vi hadde våget å drømme om før satsingen ble innledet, sier byråd Hilde Onarheim (H).

Byråden ser trimsykkel på alle sykehjem som en billig investering.

– Vi skal prøve å utvikle flere filmer som beboerne kan se på mens de sykler. Denne gangen skal vi prøve å lage filmer fra andre bydeler, sier hun.

Det er filmskaper Jon Ingar Kjenes fra Buss & Media som har laget filmene som viser kjente byrstrøk som Smålungeren, Torget, Bryggen, Sandviken, Skansemyren, Støletorget, Øvregaten, Kalfaret, Starefossen og Fjellveien.

– Målet er økt aktivitet, men fimene gir beboerne med demens økt stimuli. Det viktigste nå er å få på plass pådrivere ute på hvert enkelt sykehjem, sier helsebyråden.

Artikkeltags