Jens Tryggve Herman Gran ble født i Bergen 20. januar 1889. Han vokste opp på Møhlenpris og ble beskrevet som en meget vilter gutt. Han ble utvist fra folkeskolen og havnet i 1900 på privatskole i Sveits.

Faren døde da Tryggve var kun fem år, og mange mener at det fikk stor innvirkning på podens liv. Han ble en rastløs og fryktløs eventyrer. Han var også en dyktig skiløper. Derfor kom han med i Robert Scotts ekspedisjon til Antarktis og det ufattelige racet mot Roald Amundsen.

Tryggve fikk ikke være med i gruppen som skulle gå den siste etappen til polpunktet, men han var med på leteaksjonen som fant Scott og hans nærmeste menn døde etter at de hadde nådd Sydpolen for kun å oppdage at Amundsen allerede hadde vært der. Året var 1912.

To år senere: Tryggve hadde tatt flygerutdanning og var blitt en luftens akrobat. Han deltok i oppvisninger og var den første skandinav som utført looping og opp-ned-flyging.

30. juni skulle Nordsjøen overvinnes. På grunn av verdenskrigen som var i emning, var dette den siste dagen sivil lufttrafikk var tillatt over Storbritannia. Tryggve måtte ta sjansen og lettet med flyet «Ca Flotte» fra Cruden Bay i Skottland. Det ble en tur i tåke og vanskelig vind, men drøye fire timer senere landet han trygt på Jæren. En utrolig flybragd!

Under 1. verdenskrig deltok Gran på britisk side for RAF. Han skal en gang ha skutt ned den kommende sjefen for Luftwaffe, Herman Göring, og de to traff hverandre senere i Tyskland.

I 1919 var Gran den første som fløy fra London til Kristiania. Samme år prøve han å bli den første over Atlanterhavet, uten å lykkes. Men han hadde høy status som polarhelt, flypioner, landslagsspiller i fotball og forfatter av spenningsbøker. Heltestatusen ble forsterket da han i 1928 ledet leteaksjonen etter Roald Amundsen som forsvant i nærheten av Bjørnøya og aldri ble funnet.

Som barn hadde Tryggve hilst på den tyske keiseren Keiser Wilhelm II i Bergen, et møte som gjorde sterkt inntrykk. Men dette alene kan neppe være forklaringen på at han under 2. verdenskrig opptrådte på en måte som gjorde at han senere ble tiltalt for samarbeid med nazistene. Han ble benyttet rått i Quislings propaganda, og i 1948 ble han dømt for medlemskap i NS.

Etter 18 måneders fengsel fortsatte han som forfatter og foredragsholder. Han døde i Grimstad så sent som 1980, hele 90 år gammel.