På Nattlandsfjellet risikerer turistene alt annet enn en varm velkomst, forteller Kay Helen Smilden, formann i Bergen Guideforening:
– Problemet har eksistert i hvert fall i fem år, sier hun.
STOR TRAFIKK
Guideforeningen har fått rapporter fra bussjåfører og turoperatører om irriterte beboere som har latt sinnet få utløp. Turister har blitt hilst både med kjeft og en langfinger i været.
– Den siste episoden jeg vet om, var for to uker siden. Plutselig kjente turistene at de ble våte. En beboer hadde rettet hageslangen nedover i deres retning, sier Smilden.
Hun tok opp problemet i en kronikk i BA i går. Reiselivsdirektør Ole Warberg bekrefter at ikke alle huseierne på Nattlandsfjellet liker busstrafikken.
– Men andre beboere synes det er kjekt og veldig stas med turister, sier han.
Smilden kan forstå beboerne. Til tider er busstrafikken stor.
– Det kan være 10-15 busser der oppe. Når jeg er guide, hender det jeg sier at det dessverre er veiarbeid der oppe, bare for å slippe å kjøre opp, sier Smilden.
TID ER PENGER
Det er flere grunner til at turistene blir geleidet i store strømmer til Nattlandsfjellet:
- For det første er Nattlandsfjellet ett av få utsiktspunkt hvor bussene kan kjøre helt frem - gratis.
- For det andre har mange turister ikke tid til å stå i kø for å ta Ulriks- eller Fløibanen. Ofte skal de se mest mulig av Bergen på få timer.
- For det tredje er turistene interessert i bergensk dagligliv. På Nattlandsfjellet får de utsikt over byen og innsikt i et norsk boligstrøk samtidig.
– Vi har hatt en dialog, spesielt for to år siden, om å prøve å spre trafikken mer. Løvstakksiden og Melkeplassen er aktuelle steder, men det tar tid og koster penger å tilrettelegge for busser, sier Warberg.
I mellomtiden ber han beboere både på Nattlandsfjellet og andre steder om ikke å trakassere turistene:
– Det vil være helt feil. Reiselivet omsetter for 4,5 miliarder kroner i Bergen årlig. Det er en svært viktig næring, og vi gjør vårt beste for at den ikke skal skade omgivelsene, sier Warberg.