Gå til sidens hovedinnhold

Turister føler seg tryggere i Norge etter 22. juli

Artikkelen er over 8 år gammel

Turister i Norge er lite bekymret for sikkerheten, og mener at det har blitt tryggere her siden 22. juli-angrepene. Norske turister som ferierer i eget hjemland er aller minst bekymret.

Det viser en studie gjort av Katharina Wolff og Svein Larsen ved Universitetet i Bergen.

– Norge er blitt betraktet som et trygt reisemål, men i 2012 sank plutselig risikovurderingene for Norge blant både norske og utenlandske turister, sier postdoktor Katharina Wolff ved Institutt for samfunnspsykologi til universitetets nettsider.

MADRID OG LONDON

Dette var et funn som overrasket forskerne, fordi land som er utsatt for terrorisme vanligvis får en nedgang i antall turister. De turistene som besøker landet føler seg også mer utrygge like i etterkant.

Dette er mønstre man fant både etter togbombene i Madrid i 2004, og angrepene på metroen i London i 2005.

GAMBLERFENOMEN?

Wolff og Larsen kan ikke med sikkerhet si hvorfor Norge vurderes som tryggere etter 22. juli.

– Vi tror at det først og fremst dreier seg om det psykologiske fenomenet som kalles «Gambler’s fallacy». Dette er en feilslutning som mange gamblere har, når de tror at tilfeldigheter er selvkorrigerende, sier Wolff til nettstedet.

Også norske turister som ferierer i eget land tror at terror er enda mindre sannsynlig i Norge etter 22. juli-angrepene. Denne gruppen føler seg enda mindre bekymret for å bli rammet av terror på norsk jord enn det de utenlandske turistene gjør.

– Noe av dette kan skyldes at man ofte synes det er tryggere hjemme enn i utlandet, uansett hvor man kommer fra, sier Wolff til universitetets nettsted.

OVER 6 000 SPURTE

Sammen med Larsen har hun samlet inn spørreskjema fra over 6 000 norske og utenlandske turister i Norge i årene 2004, 2010, 2011 og i 2012.

I skjemaene har de blant annet spurt om turistenes trygghetsfølelse i Norge og terror, og det er disse svarene som nå danner grunnlaget for studien.

Undersøkelsen har fått det engelske navnet «Can terrorism make us feel safer? Risk perceptions and worries before and after the July 22nd attacks».

Det var Universitetet i Bergen som først omtalte resultatet på sine nettsider.