Turtips til påsketuren

Turnerhytten har åpent hver helg, cirka 30-40 minutters gange fra masten på Ulriken.

Turnerhytten har åpent hver helg, cirka 30-40 minutters gange fra masten på Ulriken. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Tre turvante og fjellglade utendørsprofiler deler sine beste turtips med BAs lesere.

DEL

– Sjekk værmeldingen, vær godt kledd og vit hva du gjør. Det er turentusiast Trygve Hillestads beste tips når du skal bevege deg ut fra betongjungelen og opp i de høyestliggende partiene i de vakre fjellene rundt byen vår.

Han deler med glede turtips:

Lyderhorn fra Falck Nutec i Gravdal. En tur med grei stigning på fin vei i begynnelsen. Ikke spesielt krevende, og på toppen har du formidabel utsikt i alle retninger over de andre fine fjellene. Ned igjen kan man enten velge den samme veien man kom opp, eller velge syvfjells-løypen ned til Lyngbøveien for lettest å komme tilbake til utgangspunktet. Turen tar ifølge Hillestad omkring en time i «greit tempo», hviletid ikke medregnet.

Fløyfjellet-Rundemanen-Sandvikshytten. En tur som er fin å gå både sommer og vinter. Det kryr av turstier i området hvor man kan ta spennende avstikkere fra turveiene. Om sommeren er det lagt ut turorientering i området. Ingen av orienteringsløypene er spesielt bratte og krevende, og bruk av kart, kompass og GPS er som oftest turmotiverende for hele familien.

Rundemanen. «Alle veier fører til Rundemanen». Og fra Eidsvåg, opp Orretua kan man blant annet finne en spennende stein på stien, et såkalt konglomerat. Via Munkebotn kan man ta turen via Sandvikshytten til Rundemanen. Eller ta tøffe Stoltzen via Ankerhytten videre til Rundemanen.

TURLAGSTIPS

25 516 mennesker er medlem i Vestlandets største friluftsorganisasjon, Bergen og Hordaland turlag. 2900 av dem er barn, og i fylket har vi 12 lokallag i totalt 20 kommuner. Turlaget har 15 ansatte, men grunnlaget for tilbudet legges av de frivillige som legger ned 32 årsverk i dugnad. Turlaget har 24 hytteanlegg i Hordaland og Sogn og Fjordane.

– Oppslutningen til Turlaget har økt voldsomt de siste årene. Bergensere har alltid vært grådig stolte av Byfjellene sine, og vi ser en økende interesse for å komme seg ut. I tillegg til at det er god trening, så er det god rekreasjon å ta i bruk naturen, sier daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag, Helene Ødven.

Også hun deler gjerne sine turtips:

Kanadaskogen. Et kjempekjekt skogsområde som er godt tilrettelagt for både gående og rullende. Det er godt skiltet, både med informasjon om området og de ulike turmulighetene. Turområdene i Kanadaskogen går både på grusvei (5-6 kilometer lange rundturer), og på tallrike stier mot Nipedalen, Gravdalsfjellet, Olsokfjellet og Damsgårdsfjellet. Fint tilrettelagt flere steder for bålbrenning.

Bergsdalen. Vil du stå på ski i påsken, er det bare å sette seg i bilen og kjøre en drøy time til Bergsdalen. Pakk sekken og ta med ski. Fra Hamlagrøåsen er det omkring to timer til Vending, en hytte godt tilrettelagt for barn. På hytten er det proviant, og man møter gjerne andre barnefamilier.

Vidden. Det er helt unikt og veldig gøy at vi har høyfjellet så nært storbyen. Ulriken og Fløyen er glimrende utgangspunkt for korte og lange turer for både små og store.

– PRØV STOLTZEN

Jan Robert Brandsdal er byfjellsforvalter, ansatt i Grønn etat i Bergen kommune. Jobben har han hatt siden den var nyopprettet i 2001, og han har fire hovedarbeidsoppgaver.

– Jeg skal være en pådriver og tilrettelegger for tiltak i Byfjellene, som skilting, vedlikehold og oppgradering. Dessuten har jeg saksbehandling, blant annet for motorferdsel i Byfjellene, jeg skal spre informasjon og lage forvaltningsplaner, kort fortalt, sier Brandsdal.

Hans turtips er varierte:

Kanadaskogen. Perfekt for barnefamilier. Fra Spelhaugen i Fyllingsdalen kan man ta seg en rekke spennende steder igjennom trolsk skog, over klopper og broer og til flere tjern. En fin tur er å gå fra Spelhaugen til Store Krokatjørn, videre mot Svartatjørn og til Tennebekktjørn hvor det er flott badeplass og tilrettelagt for rasting med benker og bålplass.

Fløyen. Der er det mange aktiviteter i påskeferien, og et kjempefint turområde spesielt for barn. I tillegg til de vanlige turveiene mot Blåmanen og Rundemanen, anbefaler jeg folk å prøve seg på de ulike turstiene utenfor veiene. Ved Skomakerdiket er det flott tilrettelagt for rasting, med hytter, gapahuk og muligheter for kanopadling.

Smøråsfjellet. Kjempefint turområde for barn, med mange morsomme trefigurer, bålplass og rasteplasser.

Stoltzekleiven. Har du aldri prøvd den, så anbefales det å teste den ut. Ta turen videre over Sandviksfjellet til Fløyen, en fin tur på 2–3 timer med innlagt pause på Brushytten. Alternativt kan man gå ned Munkebotn etter å ha tatt trappene opp Stoltzekleiven.

Artikkeltags