Gå til sidens hovedinnhold

Én av fem må ut i TV 2

Artikkelen er over 5 år gammel

TV 2 bekrefter: 177 ansatte må gå, inkludert 64 som tar sluttpakke. Kanalen legger opp til å beholde hovedsete i Bergen.

SISTE: Det blir ny runde med sluttpakker i TV 2. Svarfristen blir på én måned. Så langt har 64 takket ja til sluttpakke.

TV 2-leiren har vært preget av usikkerhet siden kanalen i vår varslet et behov for å spare 350 millioner kroner frem mot 2020.

Torsdag var TV 2s ansatte i Bergen og Oslo innkalt til allmøte.

De ansatte ble orientert om at TV 2 nå har en overtallighet på 113 årsverk.

Dette er etter at 64 medarbeidere allerede har valgt å benytte seg av selskapets sluttpakketilbud. Det er med andre ord ytterligere én som har fått innvilget sluttpakke siden BA skrev om saken sist.

TV 2-sjefen: – Ikke noe vi tar lett på

Nedbemanningen på totalt 177 ansatte tilsvarer omtrent 20 prosent av staben.

– Dette er ikke noe vi tar lett på. Fortsatt er målet å oppnå flest mulig frivillige løsninger. Ansatte skal behandles med nødvendig respekt, sier TV 2-sjef Olav T. Sandnes.

Uttalelsen til kom under en pressekonferanse på TV 2-huset på Nøstet, kort tid etter allmøtet.

Tillitsvalgt: – En tung dag

Klubbleder Henrikke Helland i TV 2-redaksjonen sier at de tillitsvalgte har vært involvert i det «omfattende» arbeidet som har ført frem til konklusjonen om en nedbemanning på totalt 177 ansatte.

– Det er et stort tall , og en tung dag for de ansatte som får dette servert, sier hun til BA.

Hun fremhever samtidig at hennes medarbeidere har vært klar over besparelsesmålet på 350 millioner kroner.

- Det er mennesker som besitter disse stillingene som må vurdere å forlate TV 2 frivillig eller om det kommer til at de blir overtallige. Jeg oppfatter at det har vært en litt avventende situasjon, så det er godt å få dette avklart.

Cirka 75 stillinger i redaksjonen forsvinner

Organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah C. J. Willand opplyser til BA at mesteparten av stillingene som fjernes, rundt 75, skjer i TV 2s redaksjonelle miljø.

Det vil si nyhets- og sportsavdelingen, samt innholdsproduksjon. 

– Vi gikk tidlig ut med det første tilbudet om å søke sluttpakker, vel vitende om at ansatte ikke hadde informasjon om omorganiseringen. Vi gjorde det for å presentere et så lavt tall som mulig i dag. Etter drøftinger med tillitsvalgte velger vi nå å gå ut med et nytt pakketilbud. I måneden vi har foran oss nå, vil den nye organisasjonen materialisere seg mer, sier hun.

Hun forteller at det i strategiarbeidet har vært viktig at de nye lederne skal få lov til å bemanne den nye organisasjonen.

– Derfor har vi satt lederkabalen først, fordi eierskapet må ligge der, sier Willand.

Det nye redaktørkollegiet i TV 2 Nyhetene består fra i dag foruten Solbrække av Vegard Jansen Hagen (sportsredaktør), Bård Espen Hansen (TV2.no-redaktør) og Jens Cornelius Knudsen (produksjonsredaktør). Alle rapporterer til nyhets- og sportsredaktør Jan Ove Årsæther.

Satser tyngre på TV 2 Sumo

Grunnet "strukturelle endringer i markedet", ser TV 2-ledelsen seg tvunget til å gjennomføre selskapets største spareprogram noen gang. Omstillingen har fått navnet «TV 2 i 2020».

Strategien handler enkelt forklart hvordan TV 2 skal lage TV for fremtiden med mindre ressurser.

TV 2-sjefen erkjenner at kanalen i for stor grad er avhengig av inntekter fra lineær-tv.

– Over tid har vi prioritert for stor del av ressursene våre mot lineær-TV, som ikke lenger reflekterer markedet eller TV-seingen. Derfor har vi i dag presentert hva TV 2 skal leve av i 2020, deriblant en storsatsing på TV 2 Sumo. Det betyr at vi vil rette langt større ressurser dit, sier Sandnes.

Jakten på en TV 2 Sumo-direktør er allerede igangsatt, blir det opplyst.

En del av strategien handler om å satse mer på programmer som Åsted Norge og Petter Uteligger.

All nyhetsproduksjon skal foregå i TV 2 Nyhetskanalen.

Karianne Solbrække, som i dag er redaksjonssjef i God morgen Norge, får rollen som nyhetsredaktør og sjef for Nyhetskanalen i den nye TV 2-organisasjonen.

Rigges for å bli i Bergen

TV 2-sjef Sandnes signaliserer tydelig at medieselskapet ønsker å fortsette som kommersiell allmennkringkaster.

Dette begrunnes med at TV 2 «er posisjonert for å søke på et en avtale om daglige nyhetssendinger og hovedkontor i Bergen, såfremt det følger en relevant motytelse for merkostnadene.»

I august meldte TV 2-sjefen at TV 2 ikke søker på utlysningen av ny avtale om kommersiell allmennkringkasting, som departementet utlyste i mai. 

– I utlysningen er det ingen motytelser av økonomisk verdi for TV 2 til tross for at det er store merkostnader forbundet med å ha daglige nyhetssendinger og hovedkontor i Bergen, var begrunnelsen da.

Venter på avklaring om statsstøtte

TV 2 venter spent og utålmodig på endelige avklaringer fra staten om en ny avtale for å være kommersiell allmennkringkaster.

Nylig ba Kulturdepartementet Mediemangfoldutvalget vurdere tre modeller for kompensasjon, samt en siste modell som innebærer null i offentlig støtte.

Tre av fire modeller innebærer altså en form for økonomisk kompensasjon.

Disse modellene skal vurderes med leveringsfrist 17. oktober:

  • Modell A: Nullalternativet – ingen offentlig støtte til kommersiell allmennkringkasting
  • Modell B: Offentlig kjøp av allmennkringkastingstjeneste fra én eller flere aktører
  • Modell C: Tilskuddsordning hvor ulike aktører kan søke om midler til å produsere allmennkringkastingsinnhold
  • Modell D: Kompensasjon for redaksjonelle kostnader

Som DN skrev i forrige uke, varsler kulturminister Linda Hofstad Helleland at regjeringen legger frem en egen stortingsmelding om kommersiell allmennkringkasting før jul, blant annet basert på vurderingene som kommer fra Mediemangfoldsutvalget.

Etter planen skal TV 2 flytte hovedkontoret fra Nøstet til Lars Hilles gate i Bergen neste sommer. I Media City blir kanalen samboere med blant andre NRK Hordaland, BT, BA, Vizrt og UiB.

Les også: TV 2-kutt kan føre til at nytt hovedkontor blir for stort

Også distriktskontoret i Oslo flytter - fra Karl Johan til nye lokaler i Bjørvika. Dette skal etter planen skje i 2018.

– Planene om å flytte inn i nye lokaler i Bergen og Oslo ligger fast, fastslår Olav Sandnes.

Kommentarer til denne saken