«Nå kan jeg endelig leve»

Kristina Sviglinskaja på graven til datteren Monika.

Kristina Sviglinskaja på graven til datteren Monika. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

– Marerittet som har vart i fire år kan endelig ta slutt. Nå kan jeg endelig leve.

DEL

Kristina Sviglinskaja var mor til åtte år gamle Monika som ble funnet død på Sund 14. november 2011.

Onsdag kveld står den litauiske kvinnen frem i en større dokumentar på TV 2 laget av kanalens journalist Haakon Eliassen.

Historien kjenner de fleste; skandaleetterforskningen som konkluderte med selvmord, fulgt av varslingsaker og offentlige granskninger av ledelsen i hordalandspolitiet.

– Ville tjene litt penger

Kristina har tidligere gitt korte intervjuer til BA og andre medier, men for første gang i kveld står hun frem i en lengre fjernsynsdokumentar.

I hjemlandet jobbet hun på et bakeri. En kollega av henne hadde vært i Norge tidligere. Hun fikk høre at man kunne tjene ganske bra, og hun tok sjansen og søkte lykken i Norge.

Kristina ville tjene litt penger og dra tilbake til Litauen. Men hun trivdes så godt og bestemte seg for å hente Monika til Sotra. Det endte i tragedie.

Bebreider seg selv

Hun ble kjent med en 33 år gammel mann og innledet et kort samboerskap.

I forrige uke ble eks-samboeren tiltalt for å ha kvalt og drept den lille jenten.

Den nye etterforskningen konkluderte med at Monika ble drept. DNA-spor og dataspor er noen av politiets mest sentrale beviser.

Mannen nekter straffskyld, og saken kommer opp for retten senere i år.

I TV 2-dokumentaren forteller Kristina at hun ennå bebreider seg selv og sliter med skyldfølelse.

– Jeg skylder på meg selv fordi jeg var så blind. At jeg ikke så hvor ond han var. Men igjen, jeg var så fokusert på å få en familie, en far til jenten min, sier hun til TV 2.

Kristina Sviglinskaja forteller også om sitt første møte med norsk politi. Gang på gang fortalte hun at datteren må ha blitt drept, men etterforskerne trodde ikke på henne.

Takker Schaefer

Kristina har tidligere takket Robin Schaefer som strakk seg langt for å få politiet til å gjenoppta saken, selv om han ikke ble hørt av sine ledere.

– Jeg respekterer ham og er svært takknemlig for det han gjorde det, ikke alle ville gjort det samme. Heldigvis ble mine bønner hørt, har Kristina tidligere uttalt til BA.

Nå håper moren at saken snart kan ta slutt og at hun kan se fremover.

Overfor BA har hun tidligere gitt uttrykk for at det ikke blir enkelt.

– Monika var livet mitt, og nå er hun borte. Jeg bør ta hver dag, steg for steg, for å leve uten henne, men tror meg, det er ikke lett. Det er svært hardt for meg, men jeg prøver mitt beste, sa Kristina Sviglinskaja til BA i slutten av oktober 2014.

Artikkeltags