Gå til sidens hovedinnhold

Nå farges byen rød

Artikkelen er over 4 år gammel

– Jeg kjenner ikke til at dette har blitt gjort tidligere.

Mandag starter tv-aksjonsuken over hele landet. Søndag 23. oktober er selve innsamlingsdagen, og i år er det Røde Kors som er tildelt aksjonen. De innsamlede midlene skal i år gå til sivile ofre i krig og konflikt.

Røde bygninger

I år har innsamlingskomiteen i Hordaland tatt initiativ til et nytt stunt for å skape oppmerksomhet rundt Røde Kors og årets aksjon. De har utfordret offisielle bygg i Bergen om å lyse opp byggene sine med rødt lys neste uke.

– Ulriken, DNS og Ricks blir røde hele neste uke. Både ved Rådhuset og universitetet var de også positive, men de hadde ikke nødvendige lys for å gjøre det samme, sier Marthe Jansen, Fylkesaksjonsleder for TV-aksjonen Hordaland til BA.

– Hvorfor ønsket dere å gjøre dette?

– Vi trenger å synliggjøre tv-aksjonen og hele tiden minne folk på den. Mitt håp når folk ser en rødfarget ulriksmast, er at de enten skal huske å melde seg som bøssebærere eller at de skal huske å ta ut penger til å putte på bøssene. Mest av alt gjør vi dette som et stunt for å være synlige, sier Jansen.

Teatersjef Agnete Haaland sier til BA at de setter røde filter på teaterets lyskastere hele neste uke for å støtte opp om TV-aksjonen.

– Vi sa ja til dette fordi vi synes det er en flott måte å synliggjøre og støtte en viktig sak, sier Haaland til BA.

– Fantastisk dugnadsånd

Mens det lørdag var kick-off for aksjonen med verving av bøssebærere, er det onsdag klart for ringedugnad for næringslivet. I tillegg blir det skolebesøk og fullt trykk på verving av bøssebærere.

– Vi har allerede fått mange som vil gå med bøsser, men vi trenger mange flere. Spesielt oppfordrer jeg folk i Fyllingsdalen, Loddefjord og på Liland i Ytrebygda til å melde seg.

Aksjonslederen går en travel uke i møte, med seg har hun flere hundre frivillige, og søndag håper hun 3000 personer står klare med bøsser for å samle inn penger til Røde Kors.

– Det er en fantastisk dugnadsånd og frivillighet rundt TV-aksjonen som er utrolig kjekt å være en del av. Uten alle de frivillige hadde vi aldri kunnet gjennomføre aksjonen, sier Jansen som har vært byaksjonsleder to ganger tidligere etter en pause i fjor.

Sommerfugler i magen

– Hva er det som gjør at du ville gjøre denne oppgaven igjen?

– Det er jo så kjekt! Jeg er litt småforelsket i jobben min. Det gir meg utrolig mye å jobbe med frivillige og se hva folk gjør for at andre skal få et bedre liv. Engasjementet og dugnadsånden samler et helt folk, skryter Jansen.

Søndag kveld hadde hun sommerfugler i magen før den siste innspurten frem mot aksjonsdagen.

– Jeg føler at vi har god kontroll på organiseringen, men vi trenger fortsatt flere bøssebærere. Nå går det i jobbing døgnet rundt for meg, men det er utrolig kjekt å kunne bidra, sier hun.

PS: Mandag kveld viser det seg at også kuppelen på KODE lyser rødt til ære for TV-aksjonen.

TV-aksjonen 2016

  • TV-aksjonen er arrangert hver høst en søndag i oktober siden 1974. I år går TV-aksjonen av stabelen 23. oktober.
  • Siden 1974 har det norske folk samlet inn over syv milliarder kroner som har gitt titalls millioner mennesker livsviktig hjelp.
  • Flyktningrådet hadde den første aksjonen og samlet inn 125 millioner omregnet i 2013 kroner.
  • Fra 1978 ble selve innsamlingen arrangert av hver kommune med ordføreren i spissen. Nå ligger ansvaret hos over 500 kommune- og bydelskomiteer.
  • Den aller første gangen NRK stilte seg til rådighet for et veldedig formål var i februar 1946, for aksjonen «Nasjonalhjelpen for krigens ofre og de falnes etterlatte»
  • Tidspunktet for bøssebæringen er mellom klokken 16.00-18.00 søndag 23.oktober.
  • Man kan melde seg som bøssebærer på blimed.no, og dersom du er under 18 år må du gå i følge med en voksen.
  • I 2014 ble det satt ny innsamlingsrekord med 250 millioner kroner til Kirkens Nødhjelp.
  • Regnskogfondet samlet inn i overkant av 180 millioner kroner i 2015.

Kommentarer til denne saken