– Vi har mislyktes i oppgaven som museum, nemlig det å ta vare på ting, sier museumsdirektør ved Universitetsmuseet, Henrik von Achen da han møter BA tirsdag morgen – ett døgn etter at innbruddet ved Historisk museum ble oppdaget.

Hilsener fra museer andre steder i landet har strømmet inn.

– Det var ikke bedre da jeg våknet opp i dag. Dette blir vanskelig å komme over hvis ikke gjenstandene kommer tilbake, sier museumsdirektøren.

Saken fortsetter under bildet.

 

Alarmen gikk to ganger

Lørdag kveld gikk alarmen ved stillaset, som står rundt tårnet på Historisk museum, to ganger, opplyser museumsdirektøren. Ved begge anledninger undersøkte vaktselskapet museet, men ingenting var å se.

Mandag morgen oppdaget ansatte ved museet at noen hadde tatt seg inn i museet og stjålet flere kulturhistoriskegjenstander.

– Det så ut slik som det ser ut når man kommer hjem fra ferie og noen har brutt seg inn. Skaper sto åpne, hyller lå slengt på gulvet og vi så raskt at ting var borte, forteller von Achen.

Om tyveriet skjedde lørdag kveld, er usikkert. Men museumsdirektøren forteller at de går ut ifra at det var da det skjedde.

Saken fortsetter under bildet.

 

Tar flere dager

En eller flere gjerningsmenn tok seg inn via en knust rute i syvende etasje. I sjette og femte etasje i tårnet romsterte tyvene.

Hvor mye og hva som er stjålet, har Historisk museum foreløpig ikke oversikt over.

– Det vil ta flere dager å få oversikt. Mange av magasinene er rotet i, og esker kan mangle, sier von Achen.

– Har de fått med seg så mye at de trengte bil for å frakte det vekk?

– Vanskelig å si. Det ser i hvert fall ut til at det er flere små gjenstander som er stjålet, så det kan de ha fått med seg i noen bæreposer, sier museumsdirektøren.

 

– Ikke snøring

Men noe bestillingstyveri tviler museumsdirektøren at det var.

– Det ser ikke ut som at de har så mye snøring på hva de har tatt med seg, og jeg håper de innser fort at dette ikke er noe å samle på, sier han.

von Achen håper at museumsgjenstandene fortsatt befinner seg i bergensområdet.

– Kanskje den blir funnet henslengt i en leilighet om et par uker. Jeg håper i hvert fall at tingene ikke allerede er på vei ut av landet, sier direktøren, som understreker at gjenstandene ikke har høy salgsverdi.

– Dette har kun kulturhistorisk verdi, og alt vil bli rutinemessig etterlyst internasjonalt. Derfor blir ikke dette lett å selge, sier von Achen.

Saken fortsetter under faktaboksen.

Bildeserie

Museums-brekket

 

Strakstiltak

Noe gikk galt i løpet av helgen. Hva gjenstår å se.

Etter innbruddet ble det gjort en umiddelbar oppgradering av sikkerheten rundt museet.

– Vi var klar over at stillaset var en risiko, og hadde satt inn tiltak. Men det holdt ikke, sier von Achen og legger til:

– Nå skal vi gå igjennom alle rutiner.

Sikret DNA

Politioverbetjent Anita Dahl ved tyveriavsnittet opplyser tirsdag formiddag at det ikke er kommet inn nye tips i saken.

– Vi har foreløpig ingen mistenkte, og vi har heller ikke fullstendig oversikt over alt som er stjålet, sier hun.

Mandag gjorde politiet en åstedsundersøkelse.

– DNA og fingeravtrykk er forsøkt sikret og er sendt til analyse, sier Dahl.