UIB-professor vil bygge kjernekraftverk

Artikkelen er over 11 år gammel

UIB-professor Egil Lillestøl mener det skal ikke mer enn 700 kilo av grunnstoffet thorium for å dekke hele Oslo med strøm.

DEL

I den siste utgaven av forskningstidskriftet Apollon, som utgis ved Universitetet i Oslo, blir det fortalt at Norge har 180 000 tonn av dette grunnstoffet.

UIB-professor Egil Lillestøl, som også er professor ved Det europeiske laboratoriet for partikkelfysikk (CERN), mener Norge må være et foregangsland i bruken av thorium fremfor uran som energimiddel i kjernekraftverk.

Ifølge Apollon ønsker Lillestøl å bygge et akseleratordrevet kjernekraftanlegg basert på grunnstoffet thorium. Han mener dette vil mye sikrere enn urankraftverk. Han mener verden har nok forekomster av grunnstoffet til å dekke energiforbruket de neste ti tusen årene.

– Norge har nok thorium til å tjene 250 000 milliarder amerikanske dollar. Det er tusen ganger oljefondet vårt, sier Egil Lillestøl til Apollon.

Ett tonn thoriumoksyd skal gi like mye energi som 3,7 millioner tonn kull.

– Dagens kjernekraftverk har en rekke svakheter. Det ene problemet er begrensete uranressurser. Det andre er faren for nedsmelting som kan skje både ved uhell, menneskelige feil eller fiendtlige angrep. Det er også problemer med plutoniumavfallet og faren for atomvåpenspredning, sier Egil Lillestøl til tidskriftet.

EU har tidligere støttet utviklingen av thoriumkraftverk.

Så hva mener du? Bør vi klinke til med atomkraftverk? Hvor skal det være? Si din mening her.

Artikkeltags