Minst fire ansatte med varslingsaker om seksuell trakassering ved UiB

Artikkelen er over 1 år gammel

En mann fikk ordensstraff etter ti år med advarsler om upassende uttalelser.

DEL

BT skrev høsten 2017 at Universitetet i Bergen (UiB) hadde behandlet minst elleve saker som omhandlet seksuell trakassering de siste ti årene.

En ansatt, som underviste førsteårsstudenter, ble i 2017 ilagt ordensstraff – skriftlig irettesettelse – etter å ha hatt en sak gående i ti år.

Måtte ha kollega i rommet

Mannen skal ha kommet med uakseptable nedlatende og krenkende kommentarer og uttalelser i møte med studentene, til dels av seksuelt trakasserende natur.

Blant annet skal universitet en periode som tiltak ha sørget for å alltid ha en annen ansatt til stede i rommet, hver gang mannen hadde seminarundervisning.

UiB ga ikke innsyn i de øvrige varslingssakene ved universitetet, med henvisning til at dokumentene var organinterne. På Høyden klagde på hemmeligholdet.

De fikk i forrige uke medhold av Felles klagenemnd i Kunnskapsdepartementet, og ble gitt innsyn i fire av de elleve sakene: Saken som endte med ordensstraff, samt tre andre varslingssaker, som alle omhandler varsler mot UiB-professorer.

Hotellansatt i utlandet

Ett av varslene går ut på at en professor skal ha kommet med seksuelle tilnærmelser til en nattevakt på et hotell i utlandet, skriver På Høyden.

«Opplysningene om professorens seksuelle tilnærmelser mot den hotellansatte er egnet til å beskrive professorens personlige karakter. (...) Flertallet viser til at professoren representere UiB på en tjenestereise. Det er viktig med tillit fra allmennheten for en stilling som professor ved en høyere utdanningsinstitusjon», skriver klagenemnden til den uavhengige UiB-avisen.

Tilbud om sex

En annen professor skal ha blitt beskyldt av tre kvinner for blant annet sexpress, uønskede berøringer og tilbud om sex.

Det tredje varselet omhandler tre kvinner som skal hevder å ha blitt utsatt for seksuell trakassering og annen uakseptabel oppførsel av en mannlig kollega.

To av de professorene jobber fremdeles i sine tidligere stillinger ved UiB, mens den tredje ikke lenger er ansatt, skriver På Høyden.

Artikkeltags