En 18 år gammel passasjer mistet livet i den tragiske ulykken på Austevoll om kvelden 2. februar i 2012.

– De var uheldige da bilen kjørte utfor. De havnet akkurat mellom to trær. Hadde bilen truffet et av trærne, vill de ikke havnet i sjøen, sa lensmann Per Nordstrand til BA like etter hendelsen.

18-åringen ble sittende fastklemt i bilen og dykkere måtte settes inn. Han ble erklært død samme kveld.

PÅVIRKET KJØREEGENSKAPENE

Nå viser det seg, ifølge etterforskningen, at bilen aldri skulle ha vært ute på veiene. I tillegg var lasten mangelfullt sikret, går det frem av tiltalen som statsadvokaten i Hordaland har tatt ut.

Politiet har tidligere opplyst at det verken var rus eller høy fart inne i bildet i forbindelse med ulykken.

Nissan-bilen var ombygd uten godkjenning ved at karosseriet var hevet og påsatt uoriginale dekk og med store mangler som virket inn på bilens bremse-, styrings og kjøreegenskaper.

Passasjersetet foran hadde kun en fransk treskrue som eneste sikring i ett av fire festepunkter. Ved pålagt periodisk verkstedskontroll høsten før, ble bilen ikke godkjent.

På tilhengeren var det plassert en sekk med 8-900 kilo sand som kun var sikret med én stropp. I baksetet på bilen lå det tre sementsekker på 25 kilo uten noen form for sikring, ifølge tiltalen.

RASTE NED SKRÅNING

Tilhengeren var ikke tilkoblet strøm og hadde derfor ingen lys.

Statsadvokaten mener 25-åringen ikke tok nok hensyn til hvordan forholdene påvirket bilens egenskaper og at han ikke innrettet kjøringen etter det, eller forholdene på stedet.

25-åringen mistet kontrollen, tilhengeren dro mot venstre og falt av hengerfastet i sammenstøtet med terrenget. Bilen krysset veibanen og kjørte utfor på høyre side, for så å rase ned en skråning og bli liggende på taket i sjøen.

Sjåføren som er bosatt i Bergens-området erkjenner ikke straffskyld for uaktsomt drap, får BA opplyst, og det er satt av hele fire dager til rettssaken i november.

Helge Wesenberg er bistandsadvokat for de etterlatte, og han opplyser til BA at det vil bli fremmet erstatningskrav mot sjåføren under rettssaken.

I tillegg til straff risikerer han å måtte betale erstatning til avdødes familie dersom han blir funnet skyldig.

Strafferammen for uaktsomt drap er inntil tre års fengsel.