Tirsdag vendte forskningsskipet G.O. Sars tilbake fra tokt i havområdene vest for Svalbard. Med seg på tokten hadde de undervannsroboten, Ægir 6000, til 60 millioner kroner.

Og det er nettopp denne roboten som tirsdag dykket ned til  den mudrete fjordbunnen for å se til den amerikanske ubåten.

– Se for deg å utforske Norge med en lommelykt, slik er det å kartlegge havbunnen. Det er er vanskelig å gjøre operasjoner når det er så mørkt, sier Rolf Birger Pedersen, professor i geovitenskap på universitetet i Bergen og leder for K.G.Jepsen-senter for dyphavsforskning.

Ved hjelp av roboten og ekkolodd ble Nautilus funnet, som etter Pedersen å dømme, har holdt seg overraskende godt på havbunnen i snart 86 år.

Saken fortsetter under bildet.

Først under polisen

Nautilus ble bygget i 1917 og tilhørte da den amerikanske marinen. Da den i 1930 egentlig var klar for å skrapes, rykket den australske eventyreren George Hubert Wilkins inn.

Les også: Mysterier og tragedier på havets bunn (BA+)

Han ville gjennomføre en spektakulær ferd. Han ville ta ubåten fra Svalbard og passere polpunktet under isen, for så å ta seg til Alaska.

31. august 1931 nådde ubåten iskanten. Men selv etter at dybderoret nektet å lyde kaptein Sloan Danenhowers ordre, beordret eventyreren Wilkins kapteinen i å presse Nautilus under isen.

Som sagt, så gjort. Dermed kunne Nautilus og mannskapet krone seg med tittelen «første ubåt under polisen», selv om det verken var langt under eller lenge.

– Mannskapet hadde voldsomt pågangsmot som kastet seg ut i et så dristig prosjekt uten å vite særlig mye om teknologien. Det er fascinerende at de turde å gjøre det, sier Pedersen.

I slutten av november samme år var ubåten tilbake i Bergen, og den ble senket i byfjorden, på 347 meters dyp. Selv tror Pedersen at dette er en historie mange bergenserere ikke visste at de har, på dypet i Byfjorden.

Saken fortsetter under bildet.

Klar for tokt

– Dette er en spennende forskningshistorie, og det ligger mye spennende på havbunnen. Jeg tror det er få bergensere som vet at i Byfjorden ligger det en ubåt som skulle utforske polhavet.

En langsiktig plan for professoren er å dra på egen tokt til polisen, men håper på et bedre resultat ved hjelp av bedre vitenskap og teknologi. 

– Til våren vil vi allerede begynne å teste ut utstyret vi skal bruke på tokt. I løpet av fem år satser jeg på at vi er klar for tokt til polhavet, avslutter Pedersen.