Gå til sidens hovedinnhold

Her er landets mest populære utdanninger

Artikkelen er over 3 år gammel

Studiet i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen (UiB) og siviløkonomistudiet ved NHH er blant landets mest populære utdanningstilbud.

1801 søkere hadde i utgangspunktet siviløkonomistudiet ved NHH som førsteprioritet ved årets opptak. Dermed ivaretar studiet tradisjonen som et av de mest omsøkte studieprogrammene i landet.

UiB melder om 1771 førstevalgssøkere til studiet i rettsvitenskap etter at opptaket til høyere utdanning ble kjent torsdag. Dermed er disse blant landets aller mest populære utdanninger.

Aktiv fra dag én

Viserektor for utdanning ved UiB, Oddrun Samdal, tror at en viktig grunn til populariteten er at studentene i rettsvitenskap aktivt får delta i undervisningsprosessen fra første dag.

– De har løpende diskusjoner med medstudenter og undervisere, og hyppige innleveringer med tilbakemeldinger. Det er nok en viktig grunn til at studiet i rettsvitenskap er så populært, sier Samdal i en pressemelding.

I pressemeldingen forteller UiB også at rekordmange får tilbud om studieplass på Høyden. 8616 søkere får i disse dager tilbud om studieplass, noe som er en økning på tre prosent sammenlignet med 2017. Men til tross for at stadig flere får tilbud om å studere, er nåløyet trangere å komme gjennom på flere av studiene.

Populære studier

– Dette danner et godt grunnlag for å utdanne de fremste fagfolkene for morgensdagens næringsliv og forskning. Det danner også et godt grunnlag for at de som begynner å studere, fullfører utdanningen, sier Samdal.

I tillegg til rettsvitenskap, er lektorstudiet, IKT og sivilingeniørprogrammer innen havbruk, energi, havteknologi og medisinsk teknologi populære studier ved UiB. De høyeste opptakskravene er det derimot for å slippe inn på profesjonsutdanning innen helsefag. For å studere farmasi ved UiB må søkerne har 59,6 konkurransepoeng, noe som gir studiet det høyeste opptakskravet i landet.

Jubler for jentene

Også ved Norges Handelshøyskole øker kravene for å få studieplass. Skolen melder om en poenggrense på 53 for førstegangsvitnemål og 56,6 for ordinær kvote for å få plass. Dette er en økning på henholdsvis 0,4 og 0.6 poeng, heter det i en pressemelding fra skolen.

Rektor Øystein Thøgersen jubler spesielt for at skolen øker kvinneandelen blant studentene.

– Vi ser at kvinneandelen stiger til over 40 prosent. Dette er svært gledelig i lys av debatten om miljøet ved NHH og våre tiltak for et godt og mangdfoldig student- og læringsmilljø, sier rektoren.

Kvinneandelen i opptaket er på 40,6 prosent, en økning på 1,9 prosent fra året før.

Kommentarer til denne saken