– Det handler om sjelen vår

HELT SPESIELL: Der andre restauratører kanskje stiller med nye plakater og nye gjenstander i gammel stil, kan Petter Lidal kaste et blikk bort på bare originale og tidsriktige gjenstander. – Mye av dette har vi faktisk fått fra naboer i strøket, hvilket vi setter stor pris på. (Foto: TOM R. HJERTHOLM)

HELT SPESIELL: Der andre restauratører kanskje stiller med nye plakater og nye gjenstander i gammel stil, kan Petter Lidal kaste et blikk bort på bare originale og tidsriktige gjenstander. – Mye av dette har vi faktisk fått fra naboer i strøket, hvilket vi setter stor pris på. (Foto: TOM R. HJERTHOLM)

Artikkelen er over 2 år gammel

Det var her de begynte for elleve år siden. Invitert av byantikvaren. Til det mest spesielle lokalet som tenkes kunne til bruk som spisested. – Og her trives vi skikkelig.

DEL

Gard Haugland og Petter Lidal tok skikkelig sats. Én ting var å flytte inn i et apotek.

På toppen av alt lå lokalene bare et lengdesprang fra Norges travleste veikryss.

Arkitektene som styrte alt

Nå har de brukt sommeren til en aldri så liten oppussing av lokalene de flyttet inn i den gangen i 2006.

– Gjenåpner 5. september. Om noen tror de kommer til en annerledes Bien Bar – ombygget og med mye nytt, tar de nok feil.

Litt fordi dette handler om selve sjelen i konseptet deres.

Mest fordi omtrent alt du ser, er fredet.

– Det blir med noen malingsstrøk og småreparasjoner. Stort mer kan vi ikke gjøre, og det er helt greit. Selv malingen er spesiell. Fargekoden fikk vi av byantikvaren den gangen for elleve år siden, og har hatt den liggende hos Flügger. Fargekoden ble spesifisert av datidens interiørarkitekter.

Petter Lidal kaster et blikk rundt i lokalene som på mange måter er lik 1939-utgaven – da Apotek Bien flyttet inn.

Utvendig har bygningen arkitekt Per Landmarks signatur og særpreg. Interiøret i apoteket var det arkitektene Fredrik Arnesen og Arthur Darre Kaarbø som ga liv til.

Både Gard Haugland og Petter Lidal var frelst, da de første gangen gikk i den store doble døren med stålrammer.

– Det eneste vi måtte gjøre, før vi flyttet inn, var å skaffe møbler som gjestene våre kunne bruke. Spesialtegnede møbler som sto i stil til resten.

Også i 2006 måtte de på med maling, og dessuten behandle treverket av flammebjørk. Deler av kostnadene ble dekket av midler fra Kulturminnefondet. Lidal forteller om leietakeren før Bien som var begynt å rive deler av interiøret.

– De ble heldigvis stoppet av våkne naboer, og måtte sette alt tilbake i original stand.

Tidsriktig klokke på veggen

Det er nå 24 år siden det tidligere apoteket ble fredet av Riksantikvaren. Både fasaden, selve ekspedisjonslokalet – og alt det faste apotekinventaret, pluss sofa, bord og stoler ble tatt med.

– Klokken på veggen er også førkrigsmodell. Jeg satt i måneder hos byarkivet på Kalfaret og studerte tegninger og bilder av lokalene. Oppdaget en dag at det hang en klokke på veggen. Vi var så heldige at vi klarte å finne en helt maken, forteller Petter Lidal som berømmer samarbeidet med byantikvaren.

Ved siden av malingsstrøket i selve restaurantlokalet, er og toalettene og selskapslokalene pusset opp, og det er fikset litt på bakrommet og kjøkkenet.

– Men gjestene kommer nok tilbake gode gamle Bien Bar ...

Artikkeltags