– Nå skal bæreselene sendes til flyktningene

Christine Stinessen er en av dem som samler inn hjelp til flyktninger.

Christine Stinessen er en av dem som samler inn hjelp til flyktninger. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Det strømmer inn med bæreseler til flyktninger. – Nå skal DHL hente dem og frakte dem rett til Levsos i Hellas, forteller Christine Stinessen.

DEL

– Flyktninger må gå 70 km med små barn på armen. Derfor samler vi inn bæreseler og bæresjal til dem, forteller Christine Stinessen i Bergen.

Mandag formiddag opprettet hun sammen med en annen gruppen «Dråpen i havet avd. Bergen».

Onsdag formiddag, vel 48 timer senere, har gruppen 849 medlemmer.

Torsdag morgen har medlemstallet økt til drøyt 1260.

– Jeg er helt overgitt over det fantatiske engasjementet fra både venner, kjente og helt ukjente. Det er så mange som vil bidra både med ting, klær og reise ned og hjelpe båtflyktinger selv, sier Stinessen til BA.

Etter å ha sittet i en og en halv time på kjøpesenteret Horisont i Åsane, hadde Stinessen allerede fått inn 15-20 bæreseler- og sjal.

– Utover dagen står jeg og andre i gruppen ulike steder i og rundt byen og tar imot bæreseler. De som ikke kan møte opp der, kan ta kontakt med oss på Facebook, forteller hun.

I løpet av onsdagen samlet gruppen inn 60 til 80 bæreseler og bæresjal. Innsamlingen fortsetter torsdag på ulike plasser i byen.

Dro ned for å hjelpe

Den opprinnelige «Dråpen i havet»-gruppen ble startet av Trude Jacobsen fra Bærum tidligere i august for å samle inn klær, tepper, leker og annet til flyktninger som kommer med båt over Middelhavet til Europa.

Gruppen har nå over 11.300 medlemmer, og det er i tillegg opprettet en rekke lokale avdelinger rundt om i landet.

Saken fortsetter under bildet.

15-20 bæreseler ble samlet inn på halvannen time på Horisont.

15-20 bæreseler ble samlet inn på halvannen time på Horisont. Foto:

Jacobsen dro lørdag selv til den greske øyen Lesvos, hvor mange av flyktningene kommer i land, for å levere innsamlede klær og annet og hjelpe til. Hun kom hjem tirsdag.

På Facebook-gruppen har Jacobsen delt bilder og videoer fra møter med flyktninger og arbeidet de har gjort.

Får hjelp til frakt

Flere sier de har lyst til å reise ned selv. Også Stinessen er inspirert av Jacobsen.

– For 48 timer siden hadde jeg ikke sett for meg at jeg skulle reise ned selv. Men nå har jeg enormt lyst til å dra ned med utstyr selv og å hjelpe om jeg får det til. Det er et vanvittig behov for frivillige, ut fra det Jacobsen beskriver, sier hun.

Fakta om antall båtflyktninger

  • Totalt er 315.458 migranter ankommet Europa via Middelhavet i år.
  • 2.373 er omkommet i forsøket på å krysse havområdet.
  •  Blant flyktningene er 88.204 fra Syria og 32.414 er fra Afghanistan.
  • 93.540 (11.823 barn) er ankommet via Italia.
  • 134.624 migranter er ankommet via Hellas.

Kilde: Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). Tallene er et minimumsanslag per 26. august.

(NTB)

Onsdag var Stinessen og de andre seks administratorene i gruppen litt bekymret for hvordan de skulle få fraktet de innsamlende bæreselene til Levsos i Hellas.

Onsdag kveld fikk de beksjed fra Trude Jacobsen som driver den nasjonale «Dråpen i havet»-gruppen at bæreselene fra Bergen kan hentes av transportfirmaet DHL  i Bergen og sendes direkte ned til Lesvos.

– Hurra for det! Det vi venter på nå er å vite når denne forsendelsen må være klar, og så får vi ta det derfra, skriver Stinessen på veggen til Facebook-gruppen onsdag kveld.

– Det er en helt fascinerende og surrealistisk og veldig gøy å se at bergensere engasjerer seg slik i dette, og at mange er villige til å gå ut av komfortsonen sin for å hjelpe flyktningene, sier hun til BA.

– Grunnleggende ting

Line Hegna, kommunikasjonssjef i Redd Barna, sier de også opplever et fantastisk engasjement for flyktningene.

– Mange tar kontakt og spør hva de kan gjøre for å hjelpe både her i Norge og i landene flyktningene kommer til først. Mange vil bli frivillige.  Vår første oppfordring er å engasjere seg. Det er viktig å gjøre det gjennom koordinerte nettverk for at hjelpen skal komme frem. Bruk for eksempel Facebook-grupper som tar på seg koordinering, sier Hegna.

Hjelper flyktninger i Norge

Facebook-gruppen «Refugees Welcome to Bergen» er bergensbasen til gruppen «Refugees welcome to Norway» som ble startet i sommer. 

Medlemmer i gruppen hjelper flyktninger som har kommet til Norge med praktisk hjelp, innsamling av klær og økonomiske bidra.

Bergensavdelingen har nå over 400 medlemmer, mens den nasjonale har over 43.500 medlemmer.

– Å gi penger til de store, etablerte hjelpeorganisasjonene som jobber ute i felten og ved mottak i Norge, er også viktig og konkret hjelp, påpeker Hegna i Redd Barna.

– Frivilligheten trengs

Hun forteller at det er viktig å koble seg på etablerte nettverk dersom man reiser ned for å være frivillig i for eksempel Hellas.

– Organisasjonene klarer ikke å hjelpe alle som trenger det, så frivilligheten trengs.Vi får beskjed om at det trengs klær, vann, såpe, mat, solkrem, bleier, bleiekrem - helt grunnleggende ting, sier Hegna i Redd Barna.

Hun oppfordrer også folk til å utfordre politikerne i sin kommune til å ta imot flyktninger.

– Det som skjer ute i Europa og hjemme henger tett sammen. Signaliserer ikke Norge at vi vil ta en større del av ansvaret, blir vi nok et europeisk land som ikke åpner landet for flyktninger, påpeker Hegna, og legger til:

– Si ifra til kommunen om du har ledig hybler eller plass i hjemmet ditt til flyktninger.

Artikkeltags