Gå til sidens hovedinnhold

Eksplosjoner på flyplassen i Brussel – flere døde

Artikkelen er over 5 år gammel

Opp mot 13 personer er drept og 35 personer alvorlig såret i angrepet mot Brussel lufthavn.

Er du i Brussel, eller kjenner noen som er der? Tips oss på telefon 800 33 044, eller på tips@ba.no.

Angrepet mot Brussel lufthavn i morges var et selvmordsangrep, ifølge den belgiske kringkasteren VRT.

Opp mot 13 personer er drept og 35 personer alvorlig såret i angrepet mot Brussel lufthavn.

Les også: – Eksplosjon på metrostasjon i Brussel

– Ropte på arabisk

Ifølge det belgiske nyhetsbyrået Belga ble det avfyrt skudd og ropt på arabisk før de to eksplosjonene rammet flyplassen. En av eksplosjonene skjedde ved innsjekkingsskranken til American Airlines, ifølge avisa De Standaard.

En regjeringskilde sier til den belgiske kringkasteren VRT at det dreier seg om et angrep og at situasjonen er svært alvorlig.

Belgias innenriksminister Jan Jambon opplyser at landet hever trusselnivået til høyeste nivå etter to store eksplosjoner ved Brussel lufthavn tirsdag morgen.

Fakta om terror i Belgia

* I mai 2014 blir fire personer skutt og drept på det jødiske museet i Brussel.

* Flere våpen som ble brukt i Charlie Hebdo-angrepet i Paris i januar 2015 blir sporet tilbake til en belgisk våpenhandler i byen Charleroi.

* I januar 2015 aksjonerer belgisk politi mot et nettverk i flere byer. Politiet frykter nettverket planla et omfattende angrep.

* I august 2015 går en mann på toget i Brussel, væpnet med kniv og skytevåpen. Han overmannes på vei til Paris.

* Minst tre av angriperne i Paris-terroren 13. november 2015, der 130 mennesker ble drept, hadde bånd til Belgia. Den antatte «hjernen», den 26 år gamle Salah Abdeslam, belgier av marokkansk herkomst, unnslipper. Politiet antok lenge at han var i Syria.

* Etterforskningen i Belgia konsentrerer seg spesielt om Brussel-bydelen Molenbeek.

* Onsdag 15. mars 2016 setter politiet i gang en storaksjon i Molenbeek, og fredag 18. mars blir Salah Abdeslam pågrepet da politiet tok seg inn i en leilighet i bydelen. 

* Tirsdag 22. mars rammer to eksplosjoner den internasjonale flyplassen Zaventem i Brussel. Opptil 10 blir drept og 30 skadd, ifølge myndighetene.

* Halvannen time senere rapporteres det om eksplosjoner ved flere metrostasjoner. 

Løp ut fra terminalen

Øyenvitner sier eksplosjonen skjedde like før klokken 8, ifølge kringkasteren RTBF. Bilder som reisende har lagt ut på Twitter, viser folk som løper ut av terminalbygget mens store mengder røyk stiger opp fra taket.

– Hele huset ristet, det er røyk over alt og det lå mennesker på bakken inne i terminalen. De så ikke skadde ut, men hadde trolig lagt seg ned. Det raste ned fliser fra taket, sier Svenska Dagbladets Brussel-korrespondent Teresa Kuchler, som var på stedet.

All togtransport til flyplassen er stanset. All aktivitet ved flyplassen er innstilt, og innkomne fly omdirigeres til andre flyplasser, opplyser Belgocontrol, som er ansvarlig for avviklingen av trafikken ved flyplassen.

UD jobber med å få oversikt

Utenriksdepartementet har løpende kontakt med den norske ambassaden i Belgia for å kartlegge om nordmenn er rammet, opplyser pressevakt Astrid Sehl til NTB.

Den norske ambassaden i Brussel jobber med å få oversikt over situasjonen, sier hun..

– Forhold dere til flyselskap

– Passasjerer må forholde seg til det enkelte flyselskap, sier kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen til Nettavisen.

– Har du fått noe informasjon om årsaken til eksplosjonen?

– Nei, det har jeg ikke. Det må norske myndigheter uttale seg om, sier han.

Full forvirring

– Gå ned, gå ned, gå til utgangen. Sett igjen bagasjen, roper en lufthavnansatt til passasjerer som allerede er inne i lufthavnen Zaventem, Brussels internasjonale lufthavn.

Sky News' journalist er inne på flyplassen, og han forteller at situasjonen er kaotisk etter de to eksplosjonene inne i avgangshallen.

– Vi ble flyttet fra hvor eksplosjonen var, og vi blir bedt om å gå denne veien. Jeg tror at vi blir evakuert ut mot der flyene er parkert, sier han på en direktesending fra flyplassen. Senere bilder viser hvordan hundrevis av passasjerer står mellom fly og brannbiler ute.

– Herfra kan vi se røyken stige opp, sier han og legger til at de fortsatt ikke har fått informasjon om hva som har skjedd.

Bilder fra andre vitner viser at alle takplatene i avgangshallen har falt ned, og hele glassfasaden ved inngangen er knust.

– Vi ikke bare hørte eksplosjonen, vi følte den også, sier Sky News' reporter. 

Fakta om Brussel lufthavn

*Brussel lufthavn er en internasjonal flyplass i Zaventem i Flandern, ved Brussel i Belgia.

* Flyplassen er også kjent som Zaventem Airport eller Brussel International Airport.

* Flyplassen er et knutepunkt for både Brussels Airlines og European Air Transport.

*Eier og operatør av flyplassen er The Brussel Airport Company. 

Kommentarer til denne saken