Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen

Nær 4 millioner syriske flyktninger befinner seg i Tyrkia, noe som er en stor belastning for lokalbefolkningen.

Nær 4 millioner syriske flyktninger befinner seg i Tyrkia, noe som er en stor belastning for lokalbefolkningen. Foto:

Av

Russland avgjør om Tyrkia lykkes i sitt forsøk på å jage kurdisk milits ut av Nord-Syria, mener Tyrkia-ekspert.

DEL

– Russland ønsker ikke tyrkiske styrker på syrisk jord, og det gjør heller ikke Iran eller Syria, konstaterer Tyrkia-forsker Siri Neset, som er tilknyttet Christian Michelsen Institutt.

Russland har hjulpet president Bashar al-Assads med å gjenvinne mesteparten av landet fra opprørere og blir derfor nå en joker som legger føringer for hva som videre kommer til å skje, tror hun.

Syriske regjeringsstyrker var mandag på vei nordover og har gjort det klart at de akter å ta kontroll over grensa til Tyrkia.

– Det verste scenarioet er at det blir direkte kamper mellom tyrkiske og syriske styrker, sier Neset.

Mye på spill

– Det er uklart om Erdogan lar seg presse tilbake, det er mye som står på spill for ham nå, konstaterer hun.

De tyrkiske presidenten har utfordret USA og øvrige NATO-allierte, blant annet ved å kjøpe avansert militærmateriell fra Russland. Om han nå også kommer til sette forholdet til Moskva på spill, gjenstår å se.

– Tyrkia og Russland har hatt et såkalt strategisk partnerskap der de har samarbeidet fra sak til sak, styrt av forholdet mellom Putin og Erdogan. Det er en relasjon som ikke er institusjonelt forankret, mener Neset.

Motstridende interesser

– Russland eksporterer mye energi til landet, men vi må ikke glemme at de har motstridende interesse alle steder der Tyrkia har ambisjoner, både i Middelhavet, Svartehavet og Syria. Det er derfor ikke gitt at Erdogan ønsker å utvide partnerskapet, sier hun.

Neset minner om at Tyrkia handler dobbelt så mye med USA som med Russland, og at EU fortsatt er landets største handelspartner.

Tyrkisk innenrikspolitikk

– Men det som skjer i Nord-Syria nå, handler også om tyrkisk innenrikspolitikk. Erdogan har hatt synkende oppslutning helt siden lokalvalget i vår, og han har problemer med utbrytergrupper i eget parti. En vellykket krig vil øke populariteten hans, men en mislykket krig vil kunne føre til det motsatte, sier Neset.

Nær 4 millioner syriske flyktninger befinner seg i Tyrkia, noe som er en stor belastning for lokalbefolkningen. Flyktningene har delvis utkonkurrert tyrkere på arbeidsmarkedet, og Erdogans løfte om å flytte dem til Nord-Syria, har derfor stor støtte.

– Dette er en sterkt medvirkende årsak til at mange tyrkere slutter opp om Erdogans plan om å opprette en sikkerhetssone på syrisk side, sier Neset.


(©NTB)

Artikkeltags