Bergenser i Nord-Korea: – Sengen min rullet frem og tilbake

Morten Traavik merket godt den kjernefysiske prøvesprengningen fra hotellet i Pyongyang.

Morten Traavik merket godt den kjernefysiske prøvesprengningen fra hotellet i Pyongyang. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Morten Traavik merket godt den kjernefysiske prøvesprengningen.

DEL

– Vi hadde lunsjpause så jeg var på rommet mitt på hotellet som ligger midt i sentrum av Pyongyang. Jeg satt på sengen min og plutselig begynte den nærmest å rulle frem og tilbake. Ute på gatene vibrerte lyktestolpene, så det var definitivt merkbart, – som et jordskjelv, forteller bergenser og kunstner Morten Traavik til NRK.

Han understreker at de er trygge, og har det bra rent fysisk, selv om flere har uttrykt bekymring.

Traavik er i Nord-Korea med et utvekslingsprogram for kunstnere. Han har vært i Nord-Korea flere ganger, og har blant annet laget dokumentar om historiens aller første rockekonsert med et vestlig band i Nord-Korea som ble vist på NRK i juni.

Les også: Omstridt bergenskunstner tildelt 10,5 millioner (BA+)

Fordømmes

Kina, Sør-Korea og flere andre land fordømmer sterkt at Nord-Korea har gjennomført en ny kjernefysisk prøvesprengning. Nå maner de til rask handling.

– Nord-Korea har ignorert den vidtrekkende motstanden i det internasjonale samfunnet og igjen gjennomført en kjernefysisk test. Kinas myndigheter uttrykker kraftig motstand og sterk fordømmelse av dette, heter det i en uttalelse fra kinesisk UD.

I Sør-Korea oppfordrer president Moon Jae-In til «strengest mulig straff» mot Nord-Korea, inkludert nye FN-sanksjoner.

– Moon har bedt om alle mulige diplomatiske tiltak, inkludert sanksjonsresolusjoner i FNs sikkerhetsråd som fullstendig isolerer Nord-Korea, siterer sikkerhetsrådgiver Chung Eui-Yong ham på etter et møte i det sørkoreanske sikkerhetsrådet.

Telefonsamtale med USA

Chung Eui-Yong hadde om lag en time etter den nordkoreanske prøvesprengningen en 20 minutter lang telefonsamtale med USAs sikkerhetsrådgiver H. R. McMaster.

Foreløpig har det imidlertid ikke kommet noen amerikansk reaksjon, men ifølge Chung har Sør-Korea og USA diskutert muligheten for å utplassere «de kraftigste strategiske aktiva USAs forsvar har å by på».

Det kan potensielt være en henvisning til de taktiske amerikanske atomvåpnene, som ble trukket ut av den koreanske halvøy i 1991.

Russland maner til ro

Også Russland fordømmer på det sterkeste den seneste utviklingen i Nord-Koreas kjernefysiske våpenprogram.

– Pyongyangs seneste demonstrative avfeiing av kravene i de relevante resolusjonene fra FNs sikkerhetsråd, og gjeldende normer og internasjonale lover, fortjener den kraftigste fordømmelse, heter det i en uttalelse fra russisk UD.

Videre sier de at det er viktig å beholde roen, og at det essensielt å unngå å eskalere spenningen på koreahalvøya ytterligere.

– Vi ber alle interesserte parter om å umiddelbart gjenopprette dialog og forhandlinger, som er den eneste mulige utveien for en løsning på problemene på koreahalvøya, heter det i uttalelsen.

Samtidig insisterer de på at Moskva fortsatt forplikter seg til et felles russisk-kinesisk forslag, som skal få Pyongyang til å slutte med våpentestene sine mot at USA suspenderer sine militærøvelser i regionen.

– Tester grenser

Frankrikes president Emmanuel Macron maner på sin side til «en veldig streng» respons mot Nord-Korea.

Sverige, et annet medlem av FNs sikkerhetsråd, fordømmer også Nord-Koreas test av det de hevder var en hydrogenbombe tidlig søndag morgen.

– Meldingene om en ny kjernefysisk test fra Nord-Korea forverrer situasjonen ytterligere. Det er en trussel mot internasjonal fred og stabilitet, sier utenriksminister Margot Wallström.

Carl Bildt, tidligere svensk utenriksminister i den borgerlige regjeringen, skriver på sin blogg at han mener Nord-Korea åpenbart provoserer «for å hele tiden teste grenser».

– Ekstremt uheldig

FNs atomvaktbikkje, Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), betegner Nord-Koreas handlinger søndag som «ekstremt uheldige».

– Dagens kjernefysiske test fra Den demokratiske folkerepublikken Korea er en ekstremt uheldig handling, sier IAEA-sjef Yukiya Amano i en uttalelse.

Resolusjoner i FNs sikkerhetsråd krever at Pyongyang ikke skal gjennomføre flere kjernefysiske tester, og avvikle sitt atomvåpenprogram.

IAEAs inspektører ble kastet ut av Nord-Korea i 2009, men står klare for å bistå for en fredelig løsning på situasjonen, sier Amano.

Fordømmer

Utenriksminister Børge Brende (H) sier at handlingene til Nord-Korea er helt uakseptable, og at verdenssamfunnet nå må reagere på atomprøvesprengningen.

Brende sier til NRK at han mener verdenssamfunnet må reagere sterkt på at Nord-Korea nå har testet en hydrogenbombe.

– Dette er totalt uakseptabelt og viser at situasjonen i Nord-Korea rundt utviklingen av atomvåpen er veldig bekymringsfull.

I en offisiell uttalelse søndag formiddag sier utenriksministeren at Norge «fordømmer på det sterkeste den kjernefysiske prøvesprengningen som ble gjennomført av Nord-Korea i dag».

Provokasjon

– Prøvesprengningen er en uansvarlig provokasjon i en allerede svært spent og farlig situasjon på Korea-halvøya og i regionen. Nord-Koreas handling er helt uakseptabel og FNs sikkerhetsråd og det internasjonale samfunnet må reagere sterkt og samlet.

– Samtidig må vi erkjenne at denne konflikten ikke har noen enkle militære løsninger, men må søkes løst politisk og diplomatisk, sier utenriksminister Børge Brende, som mener FN sikkerhetstråd nå må innkalles til et hastemøte.

– Man må også legge en strategi for hvordan Kim Jong UN og Nord-Korea kan legge til side og avvikle dette atomprogrammet gjennom en politisk og diplomatisk prosess, sier utenriksminister Brende.

Hittil kraftigste

Bomben søndag er landets sjette atomprøvesprengning og den hittil kraftigste.

Ifølge det norske seismiske observatoriet NORSAR er det målt seismiske bevegelser i området der de tidligere atomsprengningene har funnet sted på en styrke på 5,8 på Richters skala.

Dette indikerer en sprengkraft på cirka 120 kilotonn TNT. Til sammenligning var den forrige prøvesprengningen i september 2016 på 20 kilotonn TNT, mens Hiroshima-bomben i 1945 var på 15 kilotonn.

Artikkeltags