Eksilgruppe bekrefter at syriske regjeringsstyrker har kontroll i Palmyra

Et flyfoto av Palmyra.

Et flyfoto av Palmyra. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Militærkilder sier at syriske regjeringsstyrker har tatt tilbake oldtidsbyen Palmyra fra ekstremistgruppen IS. Eksilgruppa SOHR bekrefter at regjeringsstyrker har tatt kontrollen.

DEL

– Etter harde kamper i løpet av natten, har hæren full kontroll over Palmyra, både den gamle festningen og boligområder i nærheten, sier militærkilder.

Syriske regjeringsstyrker har tatt kontroll over den IS-kontrollerte delen av Palmyra, bekrefter Eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) til TT.

Harde kamper

SOHR, som overvåker krigshandlingene i Syria fra Storbritannia, opplyser at det fortsatt er skyting i de østlige delene av byen søndag morgen, men at hoveddelen av IS' opprørere har trukket seg ut østover, til byene Sukhnah, Raqqa og Deir al-Zor.

Det skal være mange døde IS-opprørere.

Det har i flere uker pågått harde kamper om den strategisk viktige byen som ble inntatt av ekstremistgruppa i mai 2015.

Fredag opplyste SOHR at opprørerne var drevet ut av festningen, det gamle citadellet vest for Palmyra. Det ble anslått da at syriske soldater og allierte militskrigere hadde tatt kontroll over en tredel av byen, inkludert deler av de berømte romerske ruinene.

Symbolsk

TV-bilder filmet fra utkanten av Palmyra det siste døgnet viser at flere av byens strukturer og berømte søyleganger fortsatt står, men det er umulig å vurdere omfanget av skadene ut ifra avstandsbildene.

UNESCO har kalt IS' ødeleggelser av oldtidsruiner i Palmyra for en krigsforbrytelse.

Dersom Assads styrker har klart å jage IS fra Palmyra, er det regimes største enkeltseier siden Russland grep inn i krigen på Damaskus' side i september i fjor. Det er en symbolsk viktig seier, men også en strategisk viktig åpning for regjeringshæren østover – der IS kontrollerer brorparten av provinsene Deir al-Zor og Raqqa i Eufratdalen.

Artikkeltags