– De er langt ute i internasjonale farvann. De blokkerer alle signaler. Så kommer de plutselig i gummibåtene sine. De er maskerte, tungt bevæpnede og gir ingen forklaring, sier Herman Reksten.

Fengslet

Mandag reiser han igjen, som skipper på den ombygde fiske og fraktebåten «Kårstein», som det er meningen skal ende opp som en gave til fiskerne på Gaza.

Det er organisasjonen «Ship to Gaza» som arrangerer aksjonen, som først og fremst har til hensikt å vise forholdene folket i et fullstendig blokkert Gaza lever under.

Selv har Reksten blitt oppbragt og fengslet av israelerne to ganger. Mens båten har blitt tatt til land, har han sittet timevis på dekk med skarpe våpen rettet mot seg.

Trakassert og beskutt

Han har sittet i 20 timers avhør og i fengsel i syv dager, først i 2012, og fem dager i 2015.

– Det må ha vært skremmende opplevelser?

– Ikke mer skremmende enn det fiskerne i Gaza opplever daglig. Hver eneste dag blir de trakassert og beskutt, selv innenfor deres «egne soner». Jeg er sjømann i Norge. Da har jeg en plikt til å vise solidaritet med andre sjøfolk. Jeg kan ikke bare sitte stille og se på det som skjer, sier Reksten.

Mandag klokken 16 kommer «Kårstein» inn Vågen med sangkoret Lyderhorn på dekk. Deretter blir det stor farvelfest klokken 1630.

Konfiskerte båter

Det hele foregår ved skur 11, og det blir appeller og kulturinnslag, før båten legger fra kai, sier Palestina-aktivist og leder i Norsk Folkehjelp i Bergen, Jorge Dahl, til BA.

Båten skal innom en rekke havner og markere støtte til palestinerne, før den ankommer Gaza etter to og en halv måned.

Den siste delen av turen skal de seile sammen med tre svenske båter i samme ærend.

Alle båtene skal gis bort til fiskere på Gaza, om de ikke blir tatt av Israel.

Begge båtene Reksten deltok med tidligere er konfiskert av de israelske styrkene.

– Jeg frykter at det samme skal skje med disse. Uansett er det viktig å sette søkelyset på palestinernes sak, sier Reksten.

Torstein Dahle er leder av Ship to Gaza Norge.

Den mangeårige representanten for Rødt i bystyret, skal selv delta på deler av ferden, bekrefter han overfor BA.