Gå til sidens hovedinnhold

Broren til Sekkingstad: – Jeg er lettet

Artikkelen er over 5 år gammel

– Jeg er glad og lettet over at Kjartan endelig er satt fri fra Abu Sayyaf. Det viktigste nå er at han er frisk og ikke skadd på noen måte, sier Odd-Kåre Sekkingstad, broren til Kjartan Sekkingstad, til NTB.

Familien ber om forståelse for at de ønsker ro og for at de ikke kan si mer enn dette på det nåværende tidspunkt.

Odd-Kåre Sekkingstad kommer med uttalelsen på bakgrunn av utenriksminister Børge Brendes (H) utsagn, om at filippinske myndigheter har bekreftet at Sekkingstad ikke lenger er i fangenskap hos islamistgruppen.

– Ifølge filippinske myndigheter befinner Sekkingstad seg nå på et forholdsvis trygt sted. Vi følger situasjonen nært og arbeider nå sammen med filippinske myndigheter for å bringe Sekkingstad endelig i sikkerhet. Vi fortsetter å arbeide med saken, og vil ikke slippe gleden løs før Sekkingstad er i god behold hos filippinske myndigheter, forteller utenriksministeren.

– I gode hender

– Er en i hendene til MNLF, så er en i hendene til de filippinske myndighetene. Det er et godt samarbeid mellom filippinske myndigheter og MNLF, sier Knut Andreas Lid, programsjef i hjelpeorganisasjonen Caritas Norge. Han har jobbet i området de siste fem årene.

Organisasjonen har hatt ulike prosjekter på Filippinene siden 1980 og kjenner godt til situasjonen i landet, der Sekkingstad ble bortført av islamistgruppen Abu Sayyaf 22. september i fjor.

Det er naturlig for Abu Sayyaf å overlevere Sekkingstad til MNLF fordi denne gruppen også er en muslimsk organisasjon.

– På grunn av deres felles religiøse bakgrunn, regner jeg med at det finnes noen kontaktflater mellom dem, sier Lid.

Abu Sayyaf og MNLF står samtidig langt ifra hverandre politisk, understreker han.

– MNLF er mye mer moderate, mens Abu Sayyaf har tilknytning til IS og al-Qaida.

– Fantastisk, dersom det stemmer

– En fantastisk nyhet dersom det stemmer at Sekkingstad er sluppet fri, sier Fjell-ordfører Marianne Bjorøy da BA snakket med henne litt over klokken tre.

Hun synes det er vondt å tenke på at sotraværingen har sittet et år i fangenskap.

– Kommunen skal gi ham den oppfølgingen han trenger når han kommer hjem til Fjell. Utover det kan jeg ikke si så mye mer. Jeg har ikke blitt kontaktet av UD og vet ikke så mye mer enn det som står i media.

– Sekkingstad flyttet fra Fjell for over 20 år siden. Derfor har ikke kommunen vært involvert i kidnappingsaken, forklarer hun.

Vil ikke slippe gleden løs ennå

Sekkingstad ble overlevert til separatistgruppen Moro National Liberation Front (MNLF) i kommunen Patikul i Sulu-regionen, heter det i en pressemelding fra fredsminister Jesus Dureza.

– Han er i god form, men jeg tror han trenger å hvile, og vil derfor muligens bli værende noen dager i Manila, sier Abusakar Tan, viseguvernør i Sulu-provinsen, til NRK.

Utenriksminister Børge Brende forteller at de følger situasjonen nært og arbeider nå sammen med filippinske myndigheter for å bringe Kjartan Sekkingstad i endelig sikkerhet.

– Vi fortsetter å arbeide med saken, og vil ikke slippe gleden løs før Sekkingstad er i god behold hos filippinske myndigheter, sier Brende.

– Ikke utbetalt løsepenger

Sekkingstad skal ha blitt satt fri lørdag klokken 16 lokal tid, etter å ha vært holdt som gissel i nærmere ett år, sør på Filippinene.

Militærtalsmann Filemon Tan jr. bekrefter overfor CNN Philippines at Sekkingstad ble frigitt på dette tidspunktet lørdag.

Gisseltakerne skal ha mottatt om lag 5 millioner norske kroner i løsepenger for Sekkingstad, ifølge nettstedet The Philippine Star.

Filippinenes fredsminister  avkreftet senere lørdag at det var utbetalt løsepenger, melder lokale medier. Fredsminister Jesus Dureza siteres av regionsavisen MindaNews.

Filippinenes president Rodrigo Duterte sa i slutten av august at det var betalt løsepenger for Sekkingstad, men han sa ikke hvem som hadde utbetalt pengene, eller hva summen var. Lokale medier rapporterte at summen var rundt 5,2 millioner norske kroner, men dette er ikke bekreftet, skriver NRK.

Underdirektør Kristin Endstad i UD sier til BA at Norge ikke betaler løsepenger, verken i denne saken eller i andre kidnappingssaker.

Bortført i fjor

Sekkingstad ble bortført av Abu Sayyaf i september i fjor, sammen med de to canadierne John Ridsel og Robert Hall, samt Halls filippinske kjæreste Marites Flor.

Ridsel og Hall ble drept da kravet om løsepenger ikke ble innfridd, mens Flor ble sluppet fri i juni. Sekkingstad har angivelig blitt holdt fanget på øya Jolo.

Filippinenes president Rodrigo Duterte hevdet nylig at det er betalt nærmere 9 millioner kroner i løsepenger for Sekkingstad, men at opprørerne har brutt sin del av avtalen om å slippe ham fri. Det er ikke kjent hvem som skal ha betalt løsepenger for Sekkingstad, men det er ikke norske myndigheter.

Sekkingstads 361 dager i fangenskap

22. september 2015 ble Kjartan Sekkingstad bortført av elleve bevæpnede menn fra Oceanview Resort på øyen Samal sør på Filippinene. Sammen med Sekkingstad ble også canaderne John Ridsdel, Robert Hall og Halls kjæreste Marites Flor bortført.

Senere ble han flyttet på og angivelig holdt fanget på øyen Jolo vest i Filippinene.

361 dager senere, 17. september 2016, kom meldingene om at Sekkingstad var løslatt.

Flor ble sluppet fri i juni i år, mens Ridsdel og Hall ble drept. Gisseltakerne krevde opprinnelig rundt 180 millioner norske kroner fra gislene, men reduserte senere kravet til rundt 55 millioner norske kroner.

I slutten av august hevdet den filippinske presidenten Rodrigo Duterte at noen har betalt løsepenger for Sekkingstad. Sekkingstads bror, Odd Kåre Sekkingstad, uttalte da at han ikke kjenner til dette.

Gisseltakerne er den filippinske islamistgruppen Abu Sayyaf. Abu Sayyaf er en filippinsk, islamsk separatistgruppe, som ble dannet tidlig på 1990-tallet av utbrytere fra Moro National Liberation Front (MNLF) i 1991. Det er den minste og mest ytterliggående av flere fundamentalistiske separatistgrupper i det sørlige Filippinene, der landets muslimske minoritet lever. Gruppen ønsker opprettelsen av en islamsk stat. Siden 2001 skal gruppen være redusert fra cirka tusen til noen få hundre geriljakrigere. Abu Sayyaf er kjent for sine brutale voldshandlinger som omfatter bombing, mord, kidnapping og pengeutpressing. Geriljaen har i de senere årene bortført hundrevis av sivile innbyggere, vestlige turister, misjonærer og journalister som dekket gisselsakene. Noen gisler er blitt sluppet fri mot store pengesummer i løsepenger, andre er blitt drept ved halshugging.